Konuyla alakalı açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu şu ifadelere yer verdi:
“Çoğu tarım arazisi düz arazide ve ırmaklar taştığında tarım arazilerine büyük zarar verdi. Üreticilerimizin bu zararının sigortalı olsun, olmasın, ÇKS kaydı olsun olmasın bu zararının karşılanması gerekir. Tapu müdürlüklerinden alınacak yeni tapu kaydı ile birlikte ilçe tarım müdürlükleri tarafından dilekçelerinin kabul edilmesi gerekir. Bununla alakalı olarak oda başkanlarımızın konuyla ilgilenmesi lazım, bizde bunun takipçisi olacağız. Bu sene fındık rekolte olarak bu bölgede iyiydi ve fiyatı da iyi ancak yaşanan sel felaketi ile üreticinin umutları sele gitti. Bununla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ve hükümetimiz tarafından üreticimizin mağduriyeti giderilmelidir.”
Kozoğlu’nun ardından söz alan Türkiye Ziraat Odaları Birliği(TZOB) Yönetim Kurulu Arslan Soydan, “Yaşanan sel felaketi ile eğimli arazilerde bulunan fındık bahçelerindeki fındıkların derelere aktığını görüyoruz. Bununla alakalı olarak devletimizin üreticinin yaralarını sarması, yaralara merhem olması gerekiyor. Bunun için gerekli çalışmaların en kısa sürede başlamasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
Üreticinin mahsulünde yüzde 80 zarar olduğu dile getiren Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy ise şunları söyledi:
“Yaşanan sel felaketi ile yağan yağmurda dalından tamamı dökülen fındığı dereye akarak sel sularına kapılan üreticilerimiz var, bunun yanı sıra topladığı fındığı harmanından sel sularına karışan üreticilerimiz var. Bölgemizde üreticimizin mahsulünde yüzde 80 zarar var. Bölgemiz 2B arazilerinin yoğun olduğu bir bölge ve bazı üreticilerimiz tapularını alamadı. Bu nedenle devletimizden tüm üreticilerimizin zararını karşılamasını bekliyoruz.”
Daha önceki yıllarda da sel felaketleri yaşandığını hatırlatan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Bizim bölgemiz yoğun yağış alan bir bölge ve bundan önceki yıllarda da yine sel felaketi yaşadık ve bugünde yaşanan sel felaketi ile ilgili aynı şeyleri konuşuyoruz. Mağdur olan üreticilerdir. İnşallah konunun tam olarak üzerinde durulur. Biz Genel Başkanımız, yönetim kurulu üyelerimiz ve ziraat odaları olarak bu işin takipçisiyiz. Bunun devamının olmamasını diliyoruz ve gerekenlerin yapılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Aydemir’in ardından söz alan Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı şunları dile getirdi:
“Ayvacık ve Salıpazarı olarak coğrafi olarak aynı kaderi paylaşıyoruz. Bizim bölgelerimizde arazi yamaç olduğu için yağan yağmurlarla fındıklar aktı. Tarım Sigortası olsun olmasın, Ayvacık, Salıpazarı, Terme ve Çarşamba için Düzce’ye uygulanan Afet Kanunu’nun ilgili maddelerinin uygulanmasını devletimizden talep ediyoruz.”
Bürokratlardan icraat beklediklerini dile getiren Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, “İki ay önce Terme’de biz sel felaketini yaşadık, o zaman can kaybı olmamıştı fakat bu kez iki kişi hayatını kaybetti. Bürokratlarımız geliyor, masaya oturuyor ancak icraat yok. Biz üreticimiz adına icraat yapılmasını bekliyoruz. Salıpazarı’nda yağan yağmur Terme’yi vurdu ve bizim üreticimizin de yüzde 60-70 zararı var. Çok zor durumdayız. Selle birlikte ümitlerimizde gitti” diyerek duygularını ifade etti.
Son olarak söz alan Samsun İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü ise şunları söyledi:
“Salıpazarı, Terme ve Çarşamba ilçelerimizde afeti yaşadık. Devletimizin imkanları ile çiftçilerimizin mağduriyetinin kısa zamanda giderilmesini talep ediyoruz. Ziraat odaları olarak üreticilerimizin yaşadığı bu felaketle ilgili bu işin takipçisi olacağız.”
İncelemelerde TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri Hasan Kozoğu,Arslan Soydan, Samsun İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Hasan Tütüncü, Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, Terme Ziraat Odası Başkanı Ferda Ergün, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Erdal Avcı ve Salıpazarı Ziraat Odası Başkanı Zafer Ersoy hazır bulundu.
Haber: Yaşar KARAMAN