Trabzon’da üretim yapan Haliloğlu Tekstil, darboğaza girdiğini açıkladı. Fatih Haliloğlu, “Okul kıyafetleri yapan firmayız. 185 çalışanımız var. Aniden gündeme oturan bu uygulama ile ortada kaldık” dedi.
Bini Aşkın İşçi Boşa Düştü
HÜKÜMETİN kararını eleştiren ve tek yanlı olduğunu dile getiren Haliloğlu, “Malımız elimizde kaldı. Trabzon’da tekstil firmalarında bin 500 kişi çalışıyor. Şimdi mecburen işçileri çıkartacağız. En az % 90’ını çıkarmak zorundayız. Elimizde 2 yıllık stoklarımız var. Çoğu çöpe gidecek. Üretim tamamen durduruldu” şeklinde konuştu.
Milli eğitim Bakanlığı tarafından okullarda kıyafet serbestliğinin hayata geçmesinin ardından sıkıntılar gün yüzüne çıkmaya başladı. Türkiye’nin yüzde 60’ına okul kıyafeti satışı yapan Trabzonlu teksit firması 185 çalışanını işten çıkartmayla karşı karşıya kaldı.
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in yaptığı açıklamayla okullarda kılık kıyafet serbestliği uygulanmaya başlandı. Aniden gündeme oturan bu uygulama ile ilgili tartışmalar devam ederken, okul kıyafeti üreten firmalar kepenk kapatmak üzere olduğu ortaya çıktı. Trabzon’da 185 çalışanıyla üretim yapan ve Türkiye’nin yüzde 60’ına ürettiği okul kıyafetlerini dağıtan Haliloğlu tekstil büyük bir dar boğaza girdiğini açıkladı.
STOKLAR ELDE KALDI
Türkiye’nin okul kıyafeti tekstili anlamında en büyük firmalarından biri olan Haliloğlu tekstilin sahibi Fatih Haliloğlu, ”Bir okul kıyafetleri yapan bir firmayız. Büyük bir ihtiyacı karşıladığımız için stoklu çalışıyoruz. Şuan elimizde iki senelik okul kıyafet ihtiyacını karşılayacak stoklu mal var. Okullar için her yıl pantolon, gömlek, kazak, eşofman, süveter, etek, mont gibi ürünlerden oluşan 800 bin parçaya yakın satış yapıyorduk. Üretimimin yüzde 95’i okul kıyafetlerinden oluşuyor. Hükümet okullarda kıyafetini serbest bırakınca kepenk kapatma durumuna girdik. Şuan elimdeki malın yarısını satış yapmam gerekirken, serbestlik açıklamasının ardından satışlarımız bıçak gibi kesildi.”
1500 KİŞİ İŞSİZ KALACAK
“Hükümetin uyguladığı bu karar kendilerince doğru olabilir ancak, bizleri önceden uyarmaları gerekiyordu. Bizde tedbirmizi alırdık, şimdi hiç hazırlığımız yok 2 yılık stoklarımız dolmuş durumda. Malımız elimizde kaldı. Türkiye’nin her noktasına satış yaparken satışlar durdu. Bize en az 3 sene müsaade etmeliler hazırlık yapmamız için. Benim firmanın haricinde ilave destek aldığın firmalarda var onlarda benim verdiğim işler sayesinde çalışan yaklaşık 300 kişiye istihdam sağlanıyordu. Ayrıca benim haricimde Trabzon’da okul tekstili yapan birçok firma var, toplamda bu sektörde çalışan 1500 kişi var. Şimdi mecburen tekstil firmaları işçi çıkartmak zorunda kalacak. En az yüzde 90’ı işten çıkartılacak.”
PİYASAYA GİREMEYİZ
“Şimdi normal kıyafete dönersek bile ürettiğimiz malı satamayız. Yabancı firmalar hazır giyim anlamında kazanır. Bu karar bir gecede ele alınmamalıydı. Çekler krediler ödenemeyecek, zincirleme bir sürü sıkıntı çıkacak. Stoklardaki malzemelerin birçoğu çöpe gidecek. Tonlarca stok çöpe gidecek. Üretim tamamen durduruldu. Yan sektörler kumaş ve iplik satanlar durunu kötü” dedi
Kaynak: günebakış