TESOB Başkanı Metin Kara ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelen Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ahmet Günçavdı, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ile ilgili bilgi verdi. Günçavdı, 31 Mayıs 2023’de başvuru süresi sona erecek olan yapılandırma kanununa, gecikmiş cezası veya borcu olan tüm esnaf ve sanatkarların başvurmasının avantajlı olacağını söyledi.
TESOB Başkanı Metin Kara da kanunla birçok gecikmiş borç veya cezanın uygun koşullarda ödenmesine fırsat tanındığını vurgulayarak, esnaf ve sanatkarlara kanundan yararlanma çağırısında bulundu.
7440 SAYILI KANUN NELERİ KAPSIYOR
Trabzon Vergi Dairesinden yapılandırma kanunuyla ilgili yapılan açıklamada şu detaylar verildi:
7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 12 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Yapılandırma Kanunu kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getiriyor.
• Vergi Dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların zam ve faizleri Yİ-ÜFE oranında, yaklaşık dörtte üçü kadar, azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor.
• Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da yarısı oranında indirim yapılıyor.
• Borcun peşin ödenmesi halinde katsayı alınmadığı gibi;
✓ Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan %90 oranında,
✓ Yapılandırılan borcun idari para cezası olması halinde ceza tutarından da ayrıca %25 oranında, indirim yapılıyor.
Kanun, ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkânını da getirmiştir.
Devam eden vergi incelemesi veya takdir işlemlerine konu muhtemel alacaklar da Kanun kapsamında olup, inceleme ve takdir işlemlerinin neticesine göre tarh edilecek vergi ve kesilecek cezalar için mükelleflerimiz yapılandırma imkânlarından yararlanabilecek.
Kanun kapsamındaki vergi ve vergi cezalarına, idari para cezalarına ve ecrimisillere karşı açılan davaları sonlandırmak, idarelerle sulh olmak ve yaşanan belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de Kanun kapsamından yararlanabilecek.
Kanun kapsamında pişmanlıkla ya da izaha davet kapsamında veya kendiliğinden beyan edilen vergilerin ödemeleri kolaylaştırılıyor ve bu müesseseleri kullanmak suretiyle vergi dairesinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesi sağlanıyor.
Bu Kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımı. Mükelleflerimiz daha önceki beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar.
Kanunla işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine de imkân verilmiştir.
Kanundan yararlanmak isteyenlerin, 31 Mayıs 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvuruda bulunmaları gerekiyor.
Kanunun 2 nci maddesinden yararlanmak isteyen borçlular, başvurularını Gelir İdaresi Başkanlığının internet adresi (www.gib.gov.tr) ya da e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden yapabilecekleri gibi bağlı bulundukları vergi dairesine doğrudan veya posta yoluyla ya da diğer vergi daireleri aracılığıyla da yapabilecekler.