Sebat Haber | 'Haber Sizsiniz'
Son Dakika
GELECEĞİN HUKUKÇULARI ADLİYE DE FUTBOL TURNUVASI COŞKU VE DOSTLUKLA TAMAMLANDI HAYDİ TRABZON, TAKIMIMIZA DESTEK VERELİM Yine MİLLİ GÖRÜŞ, yine MİLLİ DURUŞ YENİDEN REFAH İLE !!! Muratoğlu’ndan Çocuk Parkı Teşekkürü ULAŞIM ZAMLANIYOR NAZMİYE ERGÜN DUALARLA UĞURLANDI TRABZON’DA MUAY THAİ HEYECANI MİNİK KALPLERİN PERDESİ AKÇAABAT’TA ARALANIYOR ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI MHP İLÇE BAŞKANI’NIN ANNESİ ÖLDÜ Bak'a sosyal medyadan siber saldırı. DOĞADAN SOFRAYA, AKÇAABAT’TA OT FESTİVALİ ZAMANI ÇİFTÇİLER, DEVLETTEN ACİL DESTEK VE KREDİ ERTELEMESİ BEKLİYOR!.. TTSO’da Meslek Komitesi başkanlarıyla sektörlerin talepleri görüşüldü AGD’DEN FİLİSTİN-GAZZELİLERE DESTEK EYLEMLERİ BARÜ’lü milli güreşçi Burhan Akbudak, Avrupa üçüncüsü oldu BTP, Prof. Dr. Haydar Baş'ı vefatının 5. yıl dönümünde andı RAYLI SİSTEM İÇİN İLK KAZMA BU YIL SONUNDA VURULACAK Dr. Çankaya Burası Arif’in kahvesi değil
ULAŞIM ZAMLANIYOR
ULAŞIM ZAMLANIYOR
 
NAZMİYE ERGÜN DUALARLA UĞURLANDI
NAZMİYE ERGÜN DUALARLA UĞURLANDI
 
ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI
ASYA MARKET’İN 11. ŞUBESİ SÖĞÜTLÜ’DE AÇILDI
4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü
 

4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü

BASINA VE KAMUOYUNA "4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ" AÇIKLAMAMIZDIR

4 Ekim 2017 Çarşamba 18:41
Yazdır
İlk kez İngiltere'de 1822 yılında bir araya gelen hayvan dostları; hayvanların daha iyi koşullarda yaşamlarını sürdürmelerini, beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla, Hayvanları Koruma Birliği'ni kurdular. Bu hareket daha sonra tüm dünyaya yayılmaya başladı. Aynı amaçla kurulan dernekler birleşerek Hollanda'nın başkenti Lahey'de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu'nu oluşturdular. 1931 yılında toplanan bu kuruluş ise 4 Ekim'i Hayvanları Koruma Günü ilan etmiştir ve her yıl 4 Ekim dünya çapında ''Hayvanları Koruma Günü'' olarak kutlanmaktadır.

Ancak geçen tüm bu yıllar içerisinde ''4 Ekim Hayvanları Koruma Günü''nü şenlik havasında kutlamaktan çok uzak bir noktadayız. Hayvan hakları ihlalleri hızla artmakta, yayılmakta ve olağanlaşmaktadır. Moda için cinayet; kürk gerçeği, ''deney'' adı altında hayvanların denek olarak kullanılması,  atların nostaljiye kurban edildiği fayton sefaları, mezbahalarda yaşatılan zulümler,  cinayet ve kanla yapılan spor: av gerçeği, yasadışı hayvan dövüşleri, hastalık ve ölümlere sebebiyet veren mobil kısırlaştırma üniteleri, doğal ortamlarından koparılarak demir kafesler arkasına hapsedilen hayvanları sergileyerek topluma hayvan sevgisi kazandıracağını düşündüren çarpık bir zihniyetin ürünü hayvanat bahçeleri, doğaları gereği yapmadıkları  ve yapmayacakları hareketleri yapmaları için eğitmenleri tarafından işkenceye varan yöntemlere maruz bırakılan sirk hayvanları, yunus parkları, denetimden uzak ve yasa dışı üretim yapan petshop ve bunlarla bağlantılı üretim çiftlikleri… Ve tüm bu yöntemlerle hayvanlara çektirilen zulüm ile onlar üzerinden sağlanan rantlar…

Hayvan hakkı savunucuları, sivil toplum kuruluşları ve hayvan severler, yaşanan tüm bu vahşetin önlenmesi için çözüm ararken, toplumun bir kesimi sokakta yaşama mücadelesi veren ''sokak hayvanları''nın varlığına dahi tahammül edemez hale gelmiştir. Sahipsiz sokak hayvanları; semtlerde, mahallelerde, sokaklarda türlü işkencelere uğramakta, zehirlenerek katledilmekte, yaşam hakları ihlal edilmektedir. En iyi ihtimalle, yerel yönetimler tarafından toplanarak beton hapishanelere, yani barınaklara hapsedilmektedirler. Sonrası ise, soğuk beton zeminler üzerinde, zincirlere bağlı, çoğu kafeslerin içinde, tek tip mamalarla ve hayatta kalmalarına yetecek kadar beslenerek, hava koşullarına direnerek yaşam mücadelesi veren hayvan manzaraları... Yüzlerce tür hayvanın yaşam hakkını korumak bir yana sokaklarımızda ki kedi-köpeğin dahi var oluşlarından doğan yaşam hakkını koruyamaz hale gelmiş bulunmaktayız.

Gün geçmiyor ki ülke gündemimize, hayvana karşı yapılan kötü muamele, eziyet ve işkence vakıaları düşmesin. Zevk için kulağı kesilen, kasten taşıtlarla ezilen köpekler, tecavüze uğrayan binek hayvanları, gözleri oyularak sosyal medyaya reklam edilen kediler, ayaklarına nal yerine lastik çakılarak, taşıyabileceğinin onlarca kat üzerinde yükle, aç susuz ölüme koşturulan fayton atları…

Ne yazık ki yürürlükte olan kanunlar, hayvanları tüm bu vahşetten ve bu vahşetin sorumlusu olan biz insanlardan korumak için yeterli değildir. 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre işkence gören hayvan sahipsiz ise gerçekleştirilen yasaya aykırı eylem bir suç değil, kabahat kapsamında ve para cezasına tabidir. Yani sahipsiz bir hayvanı canice katletmenizle, yere çöp atmanız aynı yaptırıma tabi bulunmaktadır. Zarara uğrayan hayvanın sahipli olduğunu varsaydığımız da ise maalesef sahipli hayvanlar Türk Ceza Kanunu kapsamında '' mal/eşya '' olarak görülmekte ve haksız eylem mala karşı işlenen suçlar kategorisinde değerlendirilmektedir. Kısaca hayvana eziyet etmek değil, malınızın değer kaybetmesine sebebiyet vermek cezalandırılmaktadır. Yaptırımların caydırıcı olmaması ise hayvan hakkı ihlallerinin gün be gün artmasına sebebiyet vermektedir.

5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu değişikliklerini içeren ve yıllardır TBMM gündeminde bekletilen kanun tasarısı ise içeriğindeki birçok tuzak madde ile çözüm değil, daha çok ölüm getirecek niteliktedir.

Peki ya çözüm nedir? Öncelikle hayvanların da ekolojik denge içerisinde önemli bir rolü olduğunu idrak etmek, yeryüzünün yalnızca bize ait olmadığını ve hayvan hakları ihlallerinin de toplumumuzun ortak sorunlarından biri olduğunu kabul etmektir. Zira toplum sorunları içerisinde hayvan hakları ihlallerini önem sırasına göre sonlara koymak ve bu sebeple görmezden gelmek iyileştirebileceğimiz sorunlara sırtımızı dönmektir.

Hayvanların en iyi koşullarda yaşam hakkının sağlanması için; ''tüm hayvanların'' haklarını düzenleyen eksiksiz bir kanunun yürürlüğe sokulması, caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması, kanun kapsamında sorumluluklarının bilincinde olan yerel yönetimlerin ve güçlü bir denetim mekanizmasının kurulması, kişilere çocuk yaştan itibaren hayvan sevgisini aşılayacak ve vicdanlı bireyler olarak yetişmelerini sağlayacak düzenlemeler içeren bir eğitim sisteminin varlığı, yalnızca insan haklarını değil tüm canlıların haklarını savunmakla yükümlü olduklarının bilincinde hukukçuların yetiştirilmesi ve her şeyden önemlisi ''hayvanın da hakkı mı olurmuş?'' diye düşünen zihniyete hayvan hakları bilincini aşılamak gerekmektedir. Tüm bu iyileştirmeleri sağladığımız takdirde, 4 Ekim'i kutlama tadında geçireceğimiz günlerin çokta uzak olmayacağı kanaatindeyiz. Saygıyla,

Trabzon Barosu Hayvan Hakları Komisyonu

Anahtar Kelimeler: BASINA, VE, KAMUOYUNA, "4, EKİM, DÜNYA, HAYVANLARI, KORUMA, GÜNÜ", , AÇIKLAMAMIZDIR
Haber Yorumları
Yorum Ekle
Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yorum yapan siz olun.
 Diğer Haberler
 
Yazarlar
Anket
Namaz Vakitleri
İmsak
05:07
Güneş
06:50
Öğlen
12:16
İkindi
15:00
Akşam
17:20
Yatsı
18:51
Çok Okunanlar
Çok Yorumlananlar
Videogaleri
Fotogaleri
Finans
İMKB 100
77.989
USD ALIŞ
3.0820
USD SATIŞ
3.1020
EURO ALIŞ
3.3900
EURO SATIŞ
3.4150
POUND ALIŞ
3.7580
POUND SATIŞ
3.8210
ALTIN ALIŞ
125.2200
ALTIN SATIŞ
126.3200
Hava Durumu
Havadurumu
Tarihte Bugün
1917 Bolşevik lider Lenin sürgünde bulunduğu İsviçre'den Rusya'ya döndü ve Sosyalist Devrim'in başlatılması çağrısında bulundu.
1925 Tanin gazetesi süresiz kapatıldı.
1941 II. Dünya Savaşı: 500 Alman uçağı Londra'yı bütün gece bombaladı.
1943 Dr. Albert Hofmann, LSD'nin psychedelic (sanrı yaratan, hayal gördüren) etkilerini keşfetti.
1946 Suriye, Fransız Mandasıyken bağımsızlığını kazandı.
Lig Puan Durumu
 
TAKIM
O
G
B
M
P
Sayısal Loto
02.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 29 - 31 - 32 - 44 - 45
Şans Topu
30.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 30 - 32 - 34 - 03
On Numara
04.11.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
01 - 10 - 25 - 27 - 29 - 38 - 39 - 40 - 43 - 47 - 48 - 49 - 50 - 51 - 52 - 62 - 64 - 68 - 74 - 75 - 77 - 78
Süper Loto
31.10.2019
Tarihli Çekiliş Sonucu
06 - 22 - 24 - 28 - 34 - 46
Hakkımızda | Künye | Reklam | İletişim | RSS
Copyright 2010 ©Tüm İçerik Hakları sebathaber.com'a Aittir. Tel:0 462 333 0 444
Yazılım: Haber Sitesi Kur