Yenilebilir ve yüksek ticari değeri bulunan bir tohum olan Çam Fıstığının bölgemizde bulunan Fıstık Çamı ormanlarını rehabilite ederek hem bölge hem de ülke ekonomisine kazandırmak istiyoruz.Fıstık Çamı ağaçları Akdeniz havzasında ılıman iklim sahalarında yaygın olarak dağılım göstermektedir. Bu ağaç şemsiye görünümünde olup 20 metreye kadar boylanan geniş tepeli bir çam türüdür. Akçabaat ilçemizde mikroklimal iklimin etkisiyle Galanima vadisinde de yetişmektedir. Ticari değeri yüksek olan bu ürün Türkiye’de ekonomik değeri yüksek ve önemli bir ihracat ürünüdür. En çok ihracat yapılan ülke İtalya’dır. Yapısında bulundurduğu besin maddeleri bu gıda maddesini önemli bir yere koymaktadır. Bazı faydalı özelliklerini şöyle sıralayabiliriz. Kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur ve tansiyonu dengeler. Kolesterolü düşürür. Antioksidan özellikleri ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı vücut direncini arttırır. Anne sütünün artmasını da destekleyen çam fıstığı, sağlıklı diş ve kemik gelişimi için de önemli bir besindir.
Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU üreticilerimizin gelirlerini artırmak adına elinden gelen gayreti gösterdiklerini ve bu tür çalışmaların devam edeceğini belirtti. İlçemizde yıllardır var olan ancak ekonomik anlamda üretimi yapılamayan Fıstık Çamı ağaçlarından Çam Fıstığı üretmek için yola çıktık. İlçemizde yaklaşık 15-20 bin civarında Fıstık Çamı ağacı doğal olarak yetişmiş bir bölümü üreticilerimiz tarafından dikilmiş ancak kendi kaderine terk edilmiş bu ağaçların bakımı yapılarak oluşturdukları meyveleri ekonomiye kazandırmak ve üreticilerimizin gelirini artırmak için çalışma başlatacağız. Bir ağaçtan yaklaşık 100-200 adet kozalak elde edilebildiği ve her bir kozalağın bugünkü değerinin 3-5 TL arasında olduğunu göz önüne aldığımızda dönüme getirisi birçok üründen daha fazla olacağı aşikardır. Bu Fıstık Çamı ağaçlarından elde edilen hem içinden çıkartılan fıstıkların hem de kozalaklarının para etmesi ilçe halkımıza ayrı bir gelir kapısı olacaktır. Muğla ili Milas ilçesinden bu işle ilgili alanında uzman bir ekibi ilçemize davet ettik ve birlikte Galanima Vadisi dediğimiz bölgede yer alan Fıstıklı, Yeşiltepe, Alsancak, Bozdoğan, Zaferli ve Şinik mahallelerimizde Akçaabat Ziraat Odası Teknik Hizmetler Birimi personeli Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Yaşar ÖZDEMİR’in de katılımı ile bölgede Fıstık Çamı ağacı tespit çalışmaları yapıldı. Gelen ekip burada çok kaliteli Çam Fıstığı yetiştirilebileceğini ancak ağaçların bakımının kısa sürede yapılarak meyve oluşumuna teşvik edilmesi gerektiğini söylediler. 10-15 yıla öncesine kadar meyvesini aldığımız bu ağaçlardan bakım ve gübreleme eksikliğinden kaynaklı ürün alınamamaktaydı. Bu ağaçların uzman ekip tarafından bakım ve besleme işlemleri yapılarak yeniden ürün vermesi sağlanıp ekonomiye katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Yine gelen ekip tarafından üreticilerimize örnek olması adına bölgede birkaç Fıstık Çamı ağacında usulüne uygun budama ve bakım işlemleri yapıldı. Gübreleme ve ilaçlama gibi konularda bilgi aktarıldı. Akçaabat Ziraat Odası olarak bu konu hakkında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile görüşüp yeni projelerimizi hayata geçirmeyi planlıyoruz.
İlk etapta var olan Fıstık Çamı ormanlarının rehabilitasyonunu yapacağız. İşin uzmanı bir ekibi ilçemize getirtip burada var olan ağaçlarda budama ve bakım işlemlerini yaptırıp ağaçların verime yatmasını sağlayacağız. Aynı zamanda yöremizde bulunan üreticilerimizden budama ve bakım ekibi oluşturup ileride bu işleri kendimiz yapacağız. Akabinde yeni Fıstık Çamı ormanları oluşturacağız. Bizler için Muğla İlinden gelip bilgi ve tecrübelerini paylaşan ekip arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.