Şoförler Odası Başkanı Ali Şentürk, daha önce imza veren 400 civarındaki şoför esnafının sıra kredi kullanmaya gelince isyan ettiğini söyledi.
Akçaabat’a kadar gelen OTOKAR firmasının yaptığı gözlemde bu işin yürümeyeceğini gördüğünü ilave etti
Akçaabat’ta otobüs dönüşümü ile ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor.
Daha önce imza veren 400 civarındaki şoför esnafının sıra kredi kullanmaya gelince isyan ettiği öğrenildi.
Akçaabat’a kadar gelen OTOKAR firması bu işin yürümeyeceğini gözlemledi. Akçaabat Minibüsçüler Kooperatifinin ise yeniden Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ziyaret ederek durumu masaya yatıracağı ifade edildi.
Günebakış gazetesi konuyu Akçaabat Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şentürk’le konuştu. Günebakış: Akçaabat’ta otobüs dönüşümü ile ilgili yeni gelişmeler var. Ayrıntıları sizden alalım. Ali Şentürk: “Akçaabat’taki şoför esnafı adına bugüne kadar Akçaabat esnafına duyduğunuz duyarlılıktan dolayı Günebakış’a son derece şükranlarımı sunuyorum. Yaklaşık 1 ay önce Akçaabat Minibüs Kooperatifi Genel Kurulu’nda 35 milyon lira kredi kullanma yetkisi almıştı. Biz bu yetkinin doğru olmadığını ve bu yetki verildiği takdirde ilerleyen zamanlarda sancılı sürecin çıkacağını genel kurullarda ifade etmiştik. Şimdi gelinen süreçte kooperatif 35 milyon krediyi kullanamıyor.
Esnaftan bireysel kefalet istiyorlar. Şimdi esnaftan bireysel kefaletlik ya da peşin istenen rakam şu anda 80 bin 200 TL. “80 bin 200 TL parayı getir” diye Kooperatif Başkanı Abdullah Sevim mesaj yoluyla İBAN numarası atarak plaka sahiplerine bildirim yaptı. Bu bildirime istinaden şu ana kadar hiç kimse 80 bin 200 lirayı vermedi. Veremeyeceklerini biz zaten biliyorduk.
Neden biliyorduk? Çünkü esnafın sadece Akçaabat Vakıfbank’a yaklaşık olarak 12-13 milyon borcu olduğunu ifade etmiştik. Halk Bankası aracılığıyla esnafa Kredi Kefalet Kooperatifi aracılığıyla da kullanılan kredi miktarı da ondan bir o kadar daha fazla. Yani bu dönüşümün otobüsle olmayacağını aylardır biz sizin aracılığınızla özellikle hem Trabzon kamuoyuna hem Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanlığına sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Ancak her nedense bizim sesimizi duymak istemediler. ‘Bu esnaf bu yükün altına giremez.
Çoluk çocuğu okuyor, geçimini bu meslekle sağlıyorlar. Bunlar bu borcun altına girerlerse batarlar. Bu lüksleri yok.’ dedik. Bunu biliyorduk. ‘Nereden bildiniz’ derseniz esnaf, hangi bankadan kredi kullanırsa bizden faaliyet belgesi almak zorundadır.
” OTOKAR FİRMASI AKÇAABAT’TA OTOKAR
firmasının bir haftadır Akçaabat’ta olduğunu ancak esnafın krediye yanaşmadığını dile getiren Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz faaliyet belgesini nerede kullandıklarını sorduğumuzda kredide kullandıklarını ifade ediyorlardı.
OTOKAR firmasının İstanbul bayisi (şoför esnafımızın bizlere anlattığı kadarıyla) buralardaymış herhalde. Bugünde yaklaşık imza verenlerle beraber Başkan Abdullah Sevim 100 kişinin üzerinde kooperatif binasında toplantı yaptı.
Bu salona da taştı. Bu toplantı da OTOKAR’ın İstanbul bayisi sahibi Ali Rıza Bey de bulunmuş. Esnafımızın bize anlattığını söylüyorum. Burada esnaf, bu 80 bin 200 lirayı bulamayacağını, bulmasının mümkün olmadığını kaldı ki 800 kuruş bile krediye çekme lüksü olmadığını kendilerine ifade etmişler. Oradaki konuşmalarda, Abdullah Sevim ve onun yanındaki 5 kişi haricinde hepsi ‘Biz bu otobüs dönüşümüne girecek durumda değiliz. Bu yükün altından kalkamayız. Eğer dönüşüm olacaksa Ortahisar gibi minibüsle değişim yapalım’ demişler. Ancak sayın durak başkanı bu işin arkasında Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Bey’in olduğu yönünde söylemlerde bulunmuş. Oradan dağılan esnafta çay ocaklarında ‘Bu Belediye Başkanı OTOKAR’cıyla bir anlaşma mı yapmış acaba?” diye konuşmaya başlamıştır. Bu bizi son derece üzmüştür.
Bir Belediye Başkanı’nın bir firmayla beraber şoför esnafının dilinde konuşulmasından son derece üzüntü duyduk. Çünkü gelinen noktada sanki Belediye Başkanı bu dayatmayı yapıyor. Bu şoför esnafını borç batağına Belediye Başkanı sürüklüyor algısı oluşmaya başladı. Bu kimin tarafından oluşmaya başladı?
Günebakış: İmza sahipleri vazgeçti yani. Para verilmiyor?
Ali Şentürk: İmza verdiler ama para veremiyorlar. Hepsi borçlu. İfade ettiğim gibi Vakıfbank’a sorabilirler, Halk Bankasına sorabilirler.
Günebakış: Firma ne yaptı? Ali Şentürk: Firma sahibi bir teklif sunmuş. ‘Siz bana imza atanların telefon numaraları bir de TC numaralarını verin ben onlara kredi alabilirim, ikna edebilirim.’ gibi bir söylemde bulunmuş. Esnaf ona da karşı çıkmış. Bu kendilerinin bana kullandığı ifadeler. Günebakış: Size göre bundan sonra nasıl gelişmeler yaşanır? Ali Şentürk: Kredi alamıyorlar, bunu diyemiyorlar.
Bunu deme şansları da hiç yok. Bu konuda büyük ihtimalle bunlar yakında Belediye Başkanı’nın kapısını çalarlar. Belediye Başkanı’na ‘Biz bu dönüşümü istedik, esnaf istedi ancak bu dönüşümü ekonomik olarak bu işin altından çıkamıyoruz. Siz bize maddi destekte bulunun. Otobüsleri siz alın.’ demeye de gidebilirler. Bilemiyorum Belediye Başkanı kredi finansmanı sağlayacak mı? Otobüslerini kendi mi alıp oraya gönderecek? Onu da bilemiyorum ancak şunu ifade etmekte fayda görüyorum. Akçaabat’ta durak başkanı tarafından her konuşmasında (bu medyaya da yansıdı) bu işin patronu Murat Zorluoğlu dendiği için şu anda şoför esnafı sanki Murat Zorluoğlu OTOKAR firmasından alınacak olan arabalara esnafı dayatıyor algısı oluşmaya başladı.
Günebakış: Bu da yanlış bir şey tabi ki.. Son olarak neler söyleyeceksiniz? Ali Şentürk: Keşke biz haksız çıksaydık da bugün bu durumlar yaşanmasaydı. Esnafımız bu durumlara kalmasaydı. Akçaabat’ta bu işler rant işi diye konuşulmasaydı. Bunlar artık rant işi olarak konuşulmaya başlandı. İnşallah Ortahisar’daki gibi makul bir dönüşüm, ortak bir dönüşüm, esnafın menfaatine, halkımızın menfaatine, kamunun menfaatine hep beraber güzel bir dönüşüm ve değişimle birlikte gerçekleştiririz. İnşallah Akçaabat’ta bu sıkıntıdan kurtulur. Kurtulacak da..
Günebakış: Teşekkür ederim. Ali Şentürk: Ben teşekkür ederim.