Gırgır avcılığı yapan büyük balıkçı gemileri sahip ve çalışanları balıkçılığın ardından bir kısmı Mayıs ayında başlayacak Mavi Yüzgeçli Atlantik Ton Balığı (Orkinos) avcılığı için diğerleri de gelecek yılın avcılığına hazırlık olarak ağlarının ve gemilerinin bakımları ile ilgilenmektedir.
2018-2019 Yılı Balık av sezonu geçen yıla göre oldukça verimli geçmiştir. Eylül ayının başlaması ile birlikte Karadeniz’de palamut bolluğu olduğu avcılık esnasında tespit edilmiştir. Palamut miktarının hem bol olması hem de avcılık süresinin uzun olmasından dolayı gırgır tekneleri ile avlanan palamut miktarı beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Ayrıca, kıyı balıkçılığı yapan uzatma ve voli avcıları da bol miktarda palamut avcılığı gerçekleştirerek beklentilerini karşılamıştır. Palamut avcılığında avlanan balığın miktar olarak çok olmasının yanında, boy olarak balığın büyük olması ile halkımız da besin olarak bu avcılıktan kazançlı çıkmıştır. Palamut balığının bol miktarda avlanması ile yaz balıkçılığı denilen bu dönemde avlanılması gereken istavrit ve diğer pelajik balık türleri avcılığı ikinci planda kalmış ve dolayısı ile bu balıkların üzerindeki av baskı azalmış olup, bu dönem avlanabilecek küçük balıklar da avlanılmamıştır.
Karadeniz’de yaz balıkçılığının Kasım ayında sona ermesi ile birlikte büyük balıkçılarımızın hamsi avcılığı başlamıştır. Batı Karadeniz’de başlayan hamsi avcılığında çok bol avcılık olmadığı görülse de hamsi avcılığı da en az palamut avcılığı kadar bereketli geçmiştir. Günlük avlanılan miktar beklentilerin altında kalmış gibi görünse de süreklilik açısından sağlıklı bir hamsi avcılığı gerçekleşmiştir. 01.01.2019 Tarihi itibari ile Gürcistan ve Abhazya karasularına avcılık amacı ile giden balıkçılarımızdan, Gürcistan’da beklenen avcılığı yapamayan balıkçılarımız Mart ayı itibari ile dönerek gelecek sezon hazırlıklarına başlamıştır. Abhazya da ise hamsi avcılığı beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Burada avlanılan ürün balık unu ve yağı fabrikalarında işlenmiştir.
Gürcistan’da avladıkları hamsilerin bir kısmını anlaşmaları gereği ülkemize göndererek halkımızın taze hamsi yemesine ve orada kurdukları işleme tesisleri ile de balık unu ve balık yağı üreterek ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam etmişler. Özellikle Abhazya bölgesinde kurulu bulunan fabrikalarda bol miktarda hamsi işlenmiştir. Ancak burada avlanılan balığın boyu konusunda çelişkiler mevcuttur. Ülkemizde 9cm den küçük hamsinin avlanılması yasak iken bu ülkelerde 7cm hamsi avlanılması serbesttir. Nisan ayı itibari ile de avcılık sezonunu tamamlayarak limanlarda gelecek dönemin hazırlıklarına başlanmıştır.
Ülkemizdeki balık avlama kapasitesi ve avcılık teknolojisi gelişmiş gemilerden bazıları halen Moritanya sınırlarında okyanus sularında avlanmaya devam etmektedirler. Özellikle geçen yıl Orkinos avcılığı yapmış bu tekneler yaklaşık bir yıldır bu ülkede balıkçılık yapmaktadır. Ülkemiz balıkçılığının sağlıklı ve sürdürülebilir olması için gelişmiş olan balıkçı gemilerimizin özellikle yurtdışına gitmesi için anlaşmalar yapılarak bu gemiler teşvik edilmelidir. Zaten bu tür balıkçı gemileri için ülkemiz karasuları yetersiz kalmaktadır
Gelecek balık avlanma döneminin bereketli gelmesi ve yaz döneminde balıkçılarımızın sağlıkla hazırlıklarını tamamlaması dileklerimizle.
Sebahattin YAZICI
Tarımsal Hizmetler Müdürü