Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet Eyüpoğlu Karadeniz gazetesine önemli açıklamalarda bulundu. Yeni neslin pazar kültüründen uzak olduğunu belirten Eyüpoğlu, “İlçemizde her salı günü kurulan semt pazarı aslında halkın ne kadar ucuza ürün alacağını gösteriyor. Son dönemlerde vatandaşların ilgisinin azaldığı pazar yerlerine ilgiyi artırmak için Akçaabat Ziraat Odası kolları sıvamış durumda. Akçaabat Salı Pazarı yaklaşık bin üreticinin günlük ürünlerini toptan ve perakende satış yaptığı yerdir. Alıcıları arasında ilçe halkı olduğu gibi Rize ve Giresun’dan da çok talep vardır. Halkımız mutlaka pazar yerlerini ziyaret etmelidir. Yeni nesil artık pazar yerlerini bile bilmiyor. Kentler büyüdükçe insanlar sosyeteleşiyor. Bizler bu ürünleri ya pazarın kurulduğu sabah ya da pazar kurulmadan bir gün önce tarladan alıp getiriyoruz. Önceden halk pazar kurulduğunda buralara akın ediyordu. Şimdi ise yeni nesil buralara uğramıyor bile” dedi.
SOLUCAN GÜBRESİ ÖNEMLİ
EYÜPOĞLU, bölgede fındığın ayıklama makinesi olan patosa verildikten sonra geride kalan zurufun atıldığını veya sobalarda yakıldığını, bunun yerine doğal gübre olarak kullanılmasının toprak ve ürün verimi açısından daha olumlu olacağını belirtti. Eyüpoğlu, “Doğal iklim koşullarında bekletilen fındık zurufları bir yıl gibi bir sürede gübreye dönüşürken hayvan gübresi ile karıştırılarak solucanlara yedirildiğinde 3 ay içerisinde organik madde oranı yüksek gübreye dönüşmektedir. Bölgemizin hayvan gübresi noktasında yaşadığı problem fındık zurufunun değerlendirilmesi ile giderilebilir” ifadelerini kullandı. Solucan gübresi üreticisi Ayhan Bulut, bu yıl yaptıkları gübrelerle kendilerine ait bahçelerde solucan gübresi ile ve gübresiz sebze üretimi yaptıklarını, solucan gübresi ile yaptıkları üretimde su tutma özelliği yüksek olduğundan bitkilerde canlılık oranı ve verim artışı gözlediklerini belirtti. Akçaabat Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Veysel Baki de fındık zurufunun organik gübreye yakın besin içeriğine sahip olduğunu ifade ederek, toprağın fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağladığını aktardı.
DANIŞMANLIK HiZMETi
Bahçelerde tarım danışmanlığı hizmeti verdiklerini bildiren Eyüpoğlu, “Akçaabat Ziraat Odası eğitim salonunda 2017 yılının ilk fındık budama kursu düzenlendi. Kursa katılan 35 çiftçiye fındık budama, gübreleme, ilaçlama ve bakım, yeni bahçe tesisi fındıkta yeni dikim sistemleri ve yeni geliştirilen çeşitlerle ilgili eğitimler verildi. Eğitimin 4. gününde Trabzon Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknik personeli Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı ve Akçaabat Ziraat Odası Tarım Danışmanı Nurgül Aşuk tarafından budama gübreleme ve toprak numunesi alma uygulamaları Akçaabat’ın Gümüşlü Mahallesi’ndeki fındık bahçesinde yapıldı. Bu arkadaşlarımız bahçelere giderek hem ürünleri kontrol ediyor hem de üreticiye daha kaliteli ürün elde etmesi için danışmanlık hizmeti veriyorlar. Bu konuda oldukça iyi tepki alıyoruz. Gelecek yıllarda hizmet verdiğimiz yerlerde kalitenin daha da arttığına hep birlikte şahit olacağız. Bizler Ziraat Odası olarak çiftçimize en iyi hizmeti vermek için elimizden geleni yapıyoruz. Bu konuda çeşitli odalarla sürekli irtibat halindeyiz” ifadelerini kullandı.
FINDIK ZURUFLARI EKONOMİYE KAZANDIRILABİLİR
Veysel Baki, “İlçemizde kurulmuş hazır bir solucan gübresi tesisinin bizlere sağladığı avantajı iyi değerlendirip bunların sayısını artırmamız gerek. Solucan gübresi toprağın yapısındaki çok sayıda bakteri vererek, topraktaki zararlı bakterilerle rekabet ederek onların zararlı etkilerini ortadan kaldırır; böylece bitkilerin hastalıklara karşı direncini artırır, hava şartlarının olumsuz etkilerine (don, sıcaklık farkları vb.) karşı bitkiyi korur , yabani ot tohumu içermez, kaliteli, bol verimli ve raf ömrü uzun ürünler elde edilmesini sağlar , topraktaki Ph’yı düzenler, kimyasallarla kirlenmiş, kuvvetini ve canlılığını yitirmiş, yorulmuş toprakların ıslahını sağlar, asitli, kumlu toprakları düzenleyerek tarıma elverişli hale getirir, solucan gübresiyle yetiştirilmiş bitkilerde nitrat kalıntısı bulunmaz, suyu, havayı ve toprağı kirletmez.
Toprakta uzun süre kalır, dolayısıyla bitkinin uzun süre besin ihtiyacını karşılar. Özellikle bölgemizde yakılarak heba edilen fındık zuruflarının solucan maması olarak kullanılarak ekonomiye kazandırılmasında önemli rol alabilir” diye konuştu.
Ayhan Bulut da bu konuda şunları söyledi: “Bu tesisin kuruluşunda bizlere destek veren Akçaabat Kaymakamlığımıza bir kez daha teşekkür ediyorum. Solucan gübresi üretimine evimin balkonunda hobi olarak başladım. Buradan kazandığım tecrübeyle bu tesisi işletiyoruz. Solucan gübresi ile bu yıl yaptığımız sebze üretiminde solucan gübresi kullanılan alanda verimin iki kat arttığını ve su tutma özelliği ile bitkilerde yeşil aksamın çok daha canlı olduğunu bizzat gözlemledik. Akçaabat’ta solucan gübresi üretmek isteyen tüm girişimcilere bilgi paylaşımında bulunabilirim.”
MiNiKLER TOPRAKLA BULUŞUYOR
Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 2017-2018 eğitim-öğretim sezonunda uygulanmaya başlayan “Toprak Tarım Sevgisi” projesinden de bahseden Eyüpoğlu, şu açıklamayı yaptı: “Proje kapsamında minik öğrencilerimize toprağı ve tarımı sevdiriyoruz. Öğrencilerimizle kivi hasadı, marul ve yeşil soğan dikimi gerçekleştirdik. Buradaki amacımız minik elleri toprakla buluşturup tarımı seven, çevreye saygılı bir nesil oluşmasına katkı sağlamaktır.”
TOPRAK SEVGiSi KÂĞITTA KALMAMALI
Amaçlarının gelecek nesillere toprak sevgisini aşılamak olduğunu vurgulayan Eyüpoğlu, "Projemizle bu örnek uygulamayı tüm ilçe geneline yaymak istiyoruz. Diğer farklı okullarla da bu çalışmalarımız sürecek. Hatta okul bahçelerinde seralar yapıp bu alanlarda hobi bahçeleri oluşturacağız. Tarıma meraklı öğrenci ve öğretmenlere de konu hakkında bilgi paylaşımında bulunacağız. Uygulama olmadan hiçbir şey olmuyor. Kağıt üzerinde çocuklar marulun nasıl yetiştirildiğini görmüştür ama şu an marulu kendileri dikti; duygularının da çok farklı olduğunu düşünüyorum. Toprak sevgisi de hep kâğıt üzerinde kaldı" diye konuştu.
FINDIĞIN KALBİ BURADA ATIYOR
Eyüpoğlu, “Biz elimizi bu taşın altına koyduk. İlçemizde fındık üretimi yapan tüm çiftçilerimize eğitim verilene kadar uygulamayı devam ettireceğiz. Israrla belirtmek isterim ki bölgemiz fındığın kalbinin attığı yerdir. Fındık ihracatının da kalbi bölgemizdedir. Çiftçilerimizin bin bir emekle ürettiği üründen para kazanan herkes verim ve kalite için çalışmalar yapmalıdır. Bahçelerde yaptığımız incelemelerde verim miktarının ve ürün kalitesinin bakımsız bahçelerde her yıl azaldığını görüyoruz. Nüfus artışı ile de gıdaya olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Bölgemizin kalkınması için tarımsal üretime verilen önem artırılmalı, eğitim çalışmalarına ara verilmeden tüm paydaşlar ile devam edilmelidir. Akçaabat Ziraat Odası olarak tarım sektörünün tüm paydaşları ile eğitim çalışmaları ve projeler yürütmeye hazırız” dedi.