Bugün Akçaabat’ımızın gurur günüdür. Hepimize kutlu olsun.
Mensubu olmaktan gurur duyduğumuz milletimizin destanlarla dolu bir tarihi vardır. Kurtuluş günlerimiz işte böyle bir tarihin ürünüdür. Bizler bugün burada sıradan bir kutlama yapmak için değil, 104 yıl önce bu vatan için nasıl can verildiyse bu günde aynı kararlılık ve inançta olduğumuzu göstermek için toplandık.Tarihe ilk küresel savaş olarak geçen Birinci Dünya Savaşı, çıkışından bu yana 108 yıl geçmiş olmasına rağmen hala nedenleri, niteliği, geriye bıraktıkları ile önemseniyor ve tartışılıyor. Avrupalı devletlerin kendi istekleri doğrultusunda kuracakları yeni dünya düzeninin temellerinin atıldığı bu savaş başladığında takvimler 28 Haziran 1914’ü gösteriyordu.Birinci Dünya Savaşı’nda Doğu Karadeniz Bölgesi’ni işgal etmeye çalışan Rusların taarruzu devam ederken, Karadağ-Karaabdal-Beypınarı hattında ve ilçemizin sırt bölgelerinde oluşturulan savunma hatlarında insanüstü çaba gösteren kahraman Akçaabatlılar, ilçemizin tamamıyla işgale uğramasını 90 gün süreyle geciktirdiler. Tüm bu çabalara rağmen, 20 Nisan’da güzide ilçemiz Akçaabat, Rus işgali altına girmiştir. İşte bu tarihlerde başlayan “muhacirlik” bugün hala toplumsal hafızamızda bir travma olarak yerini korumaktadır. Dönmek hayali ile gitmek, yerini yurdunu terk etmek, hayatlarının en uzun iki yılını geçirmek zorunda kalan Akçaabatlılar, yol boyunca açlık ve salgın hastalıklarla mücadele etti, birçoğu yollarda öldü. Yaklaşık 20.000 Akçaabatlı, dünya gözüyle bu toprakları bir daha göremeden fani hayata gözlerini yumdu.1917 yılı başlarında Rusya’da meydana gelen iç isyan, 1917 Ekim’inde Bolşeviklerin siyasal egemenliği kontrol etmesiyle yeni bir evreye girmiş, Doğu Karadeniz bölgesindeki Rus işgali sona ermiş, Ruslar bölgeden çekilmeye başlamışlar, ancak onlardan boşalan cepheler hızla Ermeni milislerin kontrolüne geçerek halka zulmedilmeye başlanmıştı. Rus askerlerini ve beraberindeki Ermenileri ve yerleşik Rumları Akçaabat’ın dağlık kesimlerinde en fazla ürküten, titreten, düşmandan ele geçirdiği tek top ile etrafına korku saçan; ayaklarında çarık, sırtlarında elbisesi kalmayan, günde bir parça ekmeği zor bulan bir avuç Türk eri, beş on Türk grubu, cesur, gözü pek Akçaabatlılar idi. Bugün burada adını anmaktan onur duyduğumuz, Akçaabat’ın düşman işgalinden kurtuluşunun simge isimlerinden biri “Kahraman Bey” idi. Beraberindeki milis güçleri ile Akçaabat’ta kurduğu teşkilat, hem Rusları Akçaabat’tan çıkarmak hem de Ermenilerin Müslüman ahaliye zarar vermesini engellemek için cansiperane mücadele veriyordu.
Yaşanan hadiseler üzerine III. Ordu Komutanı Vehip Paşa, temizlik harekâtının başlatılmasına karar vermiş, 17 Şubat’ta Akçaabat ve 24 Şubat 1918’de, yaklaşık iki yıllık aradan sonra Trabzon yeniden Osmanlı Devleti’nin egemenliği altına alınmıştı.
Bundan 104 yıl önce Akçaabat’ımızda gezen düşman, milletimizin üstün mücadelesi sayesinde arkasına bakmadan kaçmıştır. Şu anda toprak diyerek bastığımız bu yerlerde, köylerimizde, yaylalarımızda, vatan dediğimiz bu kutlu topraklarda sayısız evladımız şehit olmuştur. Bugün, küresel güçlerin kendine biçtiği rolü oynamak yerine, milli stratejilerini üreten, uygulayan, bulunduğu coğrafyadaki problemlere hakkaniyete uygun çözümler üretmeye çalışan, kendi kaderini tayin eden bir Türkiye Cumhuriyeti var.
104 yıl önce huduttan hududa koşarak can verme sırrına erenlerle, tarihin dilinden düşmeyecek bir destan yazan Mustafa Kemal Atatürk’ü; silah arkadaşlarını, tüm şehitlerimizi rahmetle minnetle anıyor, Bütün Türk yurtlarında hainlerle mücadele eden kahraman vatan evlatlarımıza yüce Allahtan güç kuvvet diliyor,
Tüm hemşerilerimin bu mutlu gününü büyük bir gururla kutluyorum.