Törende katılımcılara seslenen Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, “Kız çocuklarım başörtülü oldukları için zulüm gördü. Cumhurbaşkanımız buna son verdi. Bunu asla unutmayacağız” dedi.
Konuşmasında imam hatipli olmak önder olmak olduğunu ifade eden Başkan Gümrükçüoğlu şunları kaydetti: “Bakın burada imam hatipli olan hanım kardeşlerimiz var. O hanım kardeşlerimizden ikisi benim kız çocuklarımdır. Kartal Anadolu İmam Hatipte okudukları dönemde, bundan daha soğuk mevsimlerde, yağmur altında zulüm ediliyordu onlara. Başörtülerinden ötürü kapılardan içeri alınmıyorlardı. Biz bu hususu hiçbir zaman unutmayacağız. Ama Allah (c.c.) öyle bir lütfetti ki, yine bir imam-hatipli olan, hem de ‘muhtar bile olamaz’ denilen, okuduğu şiirlerden ötürü hapishanelere gaddarca tıkılan Devlet Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan en temel insan hakkı olan başörtüsü ile üniversitelere girilebilmesini, devlet memuru olabilmelerini, milletin temsilcisi olarak milletvekili olabilmelerini toplumda bir kargaşaya yol açmadan gerçekleştirdi. Bunu aziz milletimizle beraber gerçekleştirdi. Biz 80 milyon olarak bunu unutmayacağız. Yine imam hatipli olmanın özelliği olduğunu, mazlumların yanında olarak, onların gür sesi olarak, her zaman zalimlere karşı olarak bütün dünyaya ilan etti. Bütün İslam coğrafyasının, hatta Müslüman olmayan ama zulüm gören bütün insanlığın ümidi, hak ve hukukunun sahibi oldu. Demek ki imam hatipli olmak bu kadar güzelmiş.”
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise Trabzon İmam Hatipliler Derneğinin hayırlara vesile olmasını diledi. Ustaoğlu, “Mensubu ve mezunu olmaktan gurur duyduğum bu camianın bir neferi olarak mezunlarımızın buluşacağı bu güzel mekânda sizlerle birlikte olmaktan mutluluk duyuyorum. Kıymetli hocalarımız burada fikirleri tartışacaklar, burada sohbet ortamları olacak. Eski mezunlar yeni mezunlarla buluşacak. Burasının çok güzel hizmetlere ev sahipliği yapacağına inanıyorum” diye konuştu.
Araştırmacı-Yazar Sadık Albayrak ise Trabzon Ayasofya Camii’nin yeniden cami olarak düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Albayrak, “60’lı yıllarda Ayasofya Cami’nin bahçesinde top oynardık, namaz kılardık. Ama gel zaman git zaman orası da değişik bir noktaya geldi. İstanbul ne kadar büyük fetih yeri ise ikincisi Trabzon’dur. Şimdi ise mutluluk duyuyorum, iftihar ediyorum. 60’lı yıllarda namaz kıldığımız yer aslına rucü ettiği için mutluluk duyuyorum. Bu doğrultuda gayreti geçenlerin hepsine müteşekkirim” ifadelerini kullandı.