Fındık ve çay gibi ana ürünlerin ardından ara ürün olarak nitelenenler arasında yer alan çilek, Trabzon’da ağırlıklı olarak Akçaabat yöresinde yetiştiriliyor.Mesleği Psikolojik danışmanlık olan Hüseyin Ayvaz, Çınarlık Mahallesi’nde yaklaşık bir dönümlük alanda sera şekliyle domates ve salatalık üretirken, 3 dönüm açık alanda da çilek üretimi yapıyor. Eş, çocuk ve yeğenlerle birlikte aile işletmesi olarak çilek tarımı yapan Ayvaz’ın çilek pazarında sorunu yok çünkü tüm çileği iç piyasada tüketiyor.1 dekar alandan yaklaşık 4 ton çilek alan Ayvaz, çay atıklarını çileklerin ara yollarında yabancı ot kontrolünde kullanıyor. Farklı kültürlerle alakalı çalışmaları da bulunan Ayvaz ayrıca her yıl çilek fidelerini yeniliyor.
Hüseyin Ayvaz çilek tarımının oldukça karlı bir iş olduğuna ve fındıktan 4-5 kat daha fazla gelir getirdiğine değinerek “ Dünyada üretimi artan tek ülke Türkiye. İtalya ve İspanya’yı geride bıraktık. Çilek üretiminde dünyada 2’inci sırada bulunuyoruz” Dedi. Ayvaz şöyle konuştu:“Üretimi çok kolay,her bölgede rahatlıkla yetişebiliyor. Türkiye’de tarımsal üretimde başarılı olmak istiyorsak kendi fidemizi kendimiz yetiştirmeliyiz. Çünkü, her bölgenin fidesi bizim bölgemize uymuyor. Ayrıca bölgemizde çilek üreticiliği kolay olduğu kadar aile işletmeciliğine de oldukça uygun. Fazla alan kaplamıyor. Bir kez dikimi yapıldıktan sonra 3 yıl boyunca ürün alabiliyorsunuz. Bir dekardan 3,5-4 ton ürün elde edebiliyoruz.
4 TL den hesaplandığında dekardan en az 15-16 bin TL gelir elde ediyoruz. Tabi bu rakamlar bizim bölgemiz için geçerli. Bu yüzden çilek yetiştiriciliği oldukça karlı bir iş. Bir dönüm araziye 5 bin çilek fidesi dikebilirsiniz. Diğer yandan uzmanlar, Karadeniz Bölgesi’nde kanser hastalığının yaygın olmasından dolayı artık çiftçilerin, Likapa, Ahududu, Böğürtlen ve Çilek üreticiliğine yöneldiğini söylüyor. Çünkü bunlar aynı zamanda kanseri de önleyen meyveler”.