Akçaabat fındık satış kooperatifi tarafından Akçaabat Milli Eğitim salonunda Akçaabat’ta fındık üretimi yapan çiftçilere seminer verildi.
İlk konuşmacı tarım danışmanı Ayşegül Kardeş fındık ağaçlarının verimli olması için yapılması gereken çalışmaya değinerek “Yaptığımız kontrollerde Akçaabat’taki fındık bahçelerinin çok bakımsız olduğu anlaşıldı. Fındık ağaçlarında budama yapılmadığından verim düşük oluyor. 40-50 yıl ömrü olan fındık ağacı Akçaabat’ta iyi dönemde. Ortalama 15- 30 yıllık fındık bahçelerinin sayısı oldukça fazla. Akçaabat’taki fındık bahçelerindeki ağaçların sık olması verimi düşüren etkenlerden biri. Ağaç aralıkları en az 4 metre olmalı ve güneş ışığından yararlanmalı. Ağaç aralıkları 4 metreden daha az ise aradaki ağaç sökülmeli. Ekonomik ömrünü tamamlamış dallar toprağa sıfır yerden testereyle kesilmelidir.” Dedi
Tarım danışmanı Melek Bulut budama ve toprak analizinin faydalarını anlatarak “ Fındık ağacının sürgünleri Mayıs-Haziran ayları arasında testere ile kesilmelidir. Gübreleme çok önemlidir. Fındık bahçelerinin toprak analizi yapılmadan gübre kullanmak fındığa zarar veriyor. Fındığın fiziksel yapısını bozuyor” şeklinde konuştu.
Hastalıklarla ilgili sunumu tarım danışmanı Gülçin Özkan yaparak “ Fındık kurdu en Zaralı böcektir. Fındığın içine girip 42 yumurta bırakır. Bu böcekle mücadelenin en önemli noktası ilaçlamayı sabah erkenden yapmaktır. Sabahları böcek uyuşmuş hareketsizdir.İlaçlama daha çok Mayıs ayı içinde yapılmalı.dedi.
Akçaabat Ziraat mühendisi İbrahim Nezir “ seminere 180 üretici davet edildi 30 kişi katıldı. Seminer katılanlar bakım ve gübreleme konusunda son derece faydalı bilgiler aldılar. Öğrendiklerini uygulayan fındık üreticisinin bahçesi güzel olacak verimi artacak. Bize başvuran üreticilere yardıma hazırız” dedi.