Tarım sektörünün, dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra sosyal, siyasal, ekonomik ve kişisel risklerden de yüksek düzeyde etkilenmekte olduğunu belirten Gülbay, "Bu amaçla, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu 1 Haziran 2006'dan itibaren uygulanmaya başlandı. Artık çiftçilerimiz ürünlerini, hayvanlarını, seralarını devlet desteği güvencesiyle sigortalayabiliyorlar. Sigorta primlerinden don teminatına karşılık gelen primin üçte 2'si, dolu paketine karşılık gelen primin de yarısı devlet tarafından karşılanmakta" dedi.
"Mağduriyet yaşamamak için tarım sigortası şart"
Fındıkta tarım sigortası yaptırmak için son başvuru tarihlerinin don teminatı için 5 Mart olduğunu vurgulayan Gülbay, "Çiftçilerimizin herhangi bir olumsuzluk olduğunda mağduriyet yaşamamaları için tarım sigortasını mutlaka yaptırmaları gerekmekte. Tarım sigortası yaptırmayan üreticilerimiz, 2090 sayılı kanun kapsamında, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak devlet yardımlarından istifade edemeyecektir. Don olayından etkilenmemek için tarım sigortası çok önemli. Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimizin ürünleri güvence altındadır" diye konuştu.
Gülbay, fındık ve diğer ürünlerde meydana gelebilecek don olayına karşın bitkisel ürün sigortalarına ilişkin, "Bitkisel ürünlerimiz için çiçeklenme ve ürün döneminde poliçelerde belirtilen şartlarda, fındık, kivi ve cevizde meydana gelen don, dolu, yangın, heyelan, sel, deprem, fırtına ve hortum teminatları paket halinde çiftçilerimize sunulmaktadır. Çiftçilerimiz, istediği paketi seçerek ürünlerini güvence altına alabileceklerdir" ifadesini kullandı.
Cahit Gülbay, üreticilerin tarım sigortası için İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine başvurarak, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olup ya da mevcut kayıtlarını güncelleyip, ardından yetkili sigorta şirketlerinin acenteleri aracılığıyla sigorta yaptırabileceğini kaydetti.