Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, düzenlediği basın toplantısıyla Atatürk Köşkü Ormanı Koruma ve Rehabilitasyon Projesi hakkında kamuoyunu bilgilendirdi. Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz, Orman İşletme Şefi Murat Akbulut, Prof. Dr. Mahmut Eroğlu ve Prof. Dr. İbrahim Turna ile orman alanında basın toplantısı düzenleyen Başkan Gümrükçüoğlu, “Burada ağaçlandırma 1938 yılında başlamış, bakım ve rehabilitasyonu her zaman sürdürülmüş. Biz görevimiz boyunca bu bakımı, muhafazayı devam ettirdik. 2013 yılına kadar rutin sürdürülen bu bakımların sonrasında, zararlıların oluşması nedeniyle Orman İşletme Müdürlüğümüzün öngörülerine göre zararlıların devre dışına çıkarılması için raporlarını tatbikat sahasında uyguladık. Bu şekilde bakım devam ederken, 2018 yılında zararlılarda artış, toplu olarak ağaç kurumaları ile karşılaştık. Bunun üzerine daha geniş bir araştırma başlattık. KTÜ’den çok kıymetli hocalarımızla bu güzel bölgenin idame ettirilmesi için oluşturulan ekip çalışmalarını sürdürdüler ve nihai olarak hazırladıkları raporu uygulanması için kurumumuza ilettiler. Gösterdikleri özveriye teşekkür ediyorum. Öngördükleri raporu harfiyen uygulayacağımızı ve sonuçlarını takip edeceğimizi ifade ediyorum” diye konuştu.
Prof. Dr. Mahmut Eroğlu ve Prof. Dr. İbrahim Turna ise alanda yapılan incelemeler ve gerçekleştirilecek olan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundular. Alandaki ağaçları tek tek incelediklerini ifade eden Prof. Dr. Mahmut Eroğlu, Atatürk Köşkü Ormanında 1 milyonun üzerinde böcek zararlısı tespit ettiklerini söyledi. Bu zararlı ile yegane mücadele yönteminin böcek istilasına uğramış olan ağaçların kesilerek alandan çıkarılması olduğunu kaydeden Eroğlu şöyle konuştu: “Burası çok değerli bir alan, bu değeri de oluşturan ağaçlar. Maalesef bu tür alanlarda kurumalar meydana gelir. Burada da 2013 yılında bir kuruma başlamıştı. Bu doğal bir sonuç olabilir çünkü burası bir dikim alanı. Dikkat ederseniz ağaçlar sıralı bir şekilde eşit aralıklarla dikilmiş. Ağaçlar büyüdükçe kullanım alanları genişler ve doğal yoldan belli bireyler aradan çekilir. Burada da ona benzeyen bir süreç devam etmiştir. Son zamanlarda da bir kabuk böceği zararlısı olan 12 dişli çam kabuk böceğinin sahada etkin olduğu tespit edilmiştir. Burada ağaçların kesilmesine yönelik değil de daha çok biyoteknik mücadele dediğimiz feramon tuzağı asılarak böcek nüfusunun kırılması amaçlanmış. Bu yıl, koşulların böceğin aşırı derecede çoğalmasını sağlayacak bir durumu ortaya koyması nedeniyle böcek nüfusunda bir patlama meydana gelmiş ve maalesef bunun sonucunda önemli sayıda ağacın kurumasına neden olmuştur. Orman İşletme Müdürlüğümüzün teşhisi doğrudur. Bizde üniversitemiz tarafından görevlendirildik ve burada çok kapsamlı bir çalışma yürüttük. 10 gün arazide çalıştık, bir o kadar da laboratuarda çalıştık. Burada toplam 1041 ağaç tespit ettik, bunların çaplarını ölçtük ve hepsinin sağlık durumunu ayrı ayrı tetkik ederek değerlendirdik. Kurumuş olan ağaçları gözden geçirdik. Toplam 585 ağacın sağlıklı olduğunu, 326’sının tamamen kuruduğunu tespit ettik. 130 ağacın üzerinde de yoğun şekilde böcek zararının devam ettiği ve kurumaya yüz tuttuğunu gördük. Yaptığımız inceleme ve sayımda burada 1 milyondan daha fazla böcek olduğunu gördük. Bu tespitten sonra burada ne yapılması gerektiğini ifade ettik. Bu kabuk böceği ile yapılabilecek yegâne mücadelede, yapılacak olan geçerli tek bir yol vardır. Bu da böceklerin yoğun şekilde toplandığı ağaçların süresi içinde kesilip, alandan çıkarılıp, kabuklarının soyulup, kabuğun altında gelişen böceklerin imha edilmesidir. Bu böcek nüfusunu kırmanın başka bir yolu yoktur. Diğer yöntemlerle bunun sağlanması mümkün değildir. Buradaki çalışmalarımızda Büyükşehir Belediyemiz bize çok büyük bir destek verdi. Şimdi bu böcek kışlama dönemindedir. Kışı kabukların altında geçiriyor. Kuruttuğu ağaçlarla her hangi bir işi kalmaz. Baharla birlikte yeni ağaçlara saldırmak zorundadırlar. Dolayısıyla bu ağaçların hemen çıkarılması gerekir ki buradaki böcek yoğunluğu kırılmış olsun. Bu 130 ağacın alandan çıkarılmasının ardında da sağlıklı ağaçların dikkatli şekilde izlenmesi gerekir.”
Prof. Dr. Eroğlu, Atatürk Köşkü Ormanında toprak sıkışması olduğunu, kuraklık gibi nedenlerinde kurumaya sebebiyet verdiğini ifade etti. Eroğlu, “Bu alan normal bir orman alanı özelliklerine sahip değil. Burada geçmiş yıllarda yaprak toplanmış, insanlar burayı piknik alanı olarak kullanmış. Burası büyük oranda kil içerikli toprak. Dolayısıyla sıkışmaya çok duyarlı. Sıkışma sonucu su kıtlığı görülüyor. Son yıllarda Trabzon, özellikle bu bölge çok şiddetli bir kuraklık yaşadı. Meteorolojinin haritalarına da bu yansıdı” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İbrahim Turna da alanda yapılacak çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulundu. ‘Hiç kimse bu ağaçları kesmek istemez. Bizim amacımızda ağaçları yok etmek değil bu alanı en kısa zamanda kent halkının hizmetine sunmaktır’ diyerek sözlerine başlayan Turna şunları kaydetti: “Bunun için elimizden geleni yapacağız. Burada yapılacak işlem belli. Öncelikli olarak kurumuş ağaçlarla, kurumaya yüz tutmuş ağaçların bir an evvel alandan çıkarılması gerekiyor. Bunun zamanı şuandır. Çünkü arazi hazırlığı ve hemen ardından kesilen ağaçların yerine yenilerinin dikilmesi gerekiyor. Ancak yeni ağaçlandırmada sadece iğne yapraklılar değil kayın, gürgen, meşe ve ıhlamur gibi yapraklı ağaçların da mutlaka ormana dikilmesi gerekir. İlk yapılacak işlem ağaçların kesilmesi, daha sonra toprak işlemesi yapılacak. Büyük çukurlar açılarak boylu fidanlarla bu işlem tamamlanacak. Belki kısa bir süreliğine de olsa kullanıma sınırlama getirilebilir. Çünkü toprağın sıkışmaması gerekiyor.”
Orman İşletme Müdürü Savaş Ayvaz ise bölgedeki sorunun kısa sürede çözüleceğini söyledi. Ayvaz, “Panik yapmaya gerek yok. İlk defa böyle bir olayla karşılaşmıyoruz. Binlerce hektar alan ve alanlarda çalışıyoruz. Halkımızın bize güvenmesini istiyoruz. Hem teknik, hem bilgi birikimine sahibiz. Bir ekip olarak bunun üstesinden geleceğiz. Burada çok güzel bir orman oluşturacağız” ifadelerini kullandı.