KARADENİZ, silah ve mühimmat kaçakçılığında yine ilk sıralarda yer aldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2013 yılı üzerinden açıkladığı rakamlara göre silah ve mühimmat kaçakçılığında ilk sırayı 15 milyonu aşkın nüfusu ile İstanbul alırken, ikinciliği Giresun, üçüncülüğü ise Trabzon aldı. Silah kaçakçılığında Ordu 6’ıncı, Rize 9’uncu ve Samsun ise 10. sırada yer aldı.
En Çok Operasyon Bölgemizde
KAÇAKÇILIK ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın en çok operasyon yaptığı bölgeler arasında ilk sırayı Karadeniz aldı. Karadeniz Bölgesi’nde 87 operasyon yapan polis, Marmara Bölgesi’nde ise 57 operasyonda kaldı. 179 silahın Marmara’da, 156 silahın ise Karadeniz’de yakalandığı açıklandı. Silahların yüzde 31’i el yapımı, yüzde 66’sı fabrika çıkışlı ve yüzde3’ü ise kurusıkıdan bozma olduğu belirlendi.
Kaçak Silahın Memleketi Karadeniz
SİLAHLARIN Karadeniz’de üretildiği, Marmara’da pazara çıktığı belirtilen KOM raporunda, son 5 yılda ele geçen silah türleri de açıklandı. Buna göre silahların yüzde 31’i el yapımı, yüzde 54’ü fabrikasyon ve yüzde 15’i ise kurusıkıdan bozma olduğu belirtildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 114 silah ele geçirilirken, 38 operasyon gerçekleştirildi. Silah kaçakçılığının en az olduğu bölge ise İç Anadolu Bölgesi olarak rapora girdi.
Karadeniz, silah ve mühimmat kaçakçılığında yine ilk sıralarda yer aldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2013 yılı üzerinden açıkladığı rakamlara göre ilk 10 kent arasına bölgemizden 5 şehrin girdiği belirtildi.
SİLAH İŞİ KARADENİZ’İN İŞİ
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın 2013 yılı üzerinden açıkladığı rakamlara göre silah ve mühimmat kaçakçılığında bölge olarak yine ön palan çıktık. Silahların Karadeniz Bölgesi’nde üretildiği, Marmara Bölgesi’nde ise pazara çıktığı belirtilen KOM raporunda, Körfez Savaşı ve 2003 yılında ABD’nin Irak’a yönelik askeri müdahalesinin ardından silah kaçakçılığında büyük artış yaşanmaya başladığı belirtildi. Raporda ayrıca, 2011 yılında Suriye’de başlayan iç karışıklık nedeniyle ülkeye giden ve çeşitli yollarla halkın eline geçen silahların önümüzdeki süreçte ülkemize ve diğer komşulara yönelik silah kaçakçılığına kaynak teşkil edebileceği ileri sürüldü.
EN ÇOK OPERASYON KARADENİZ’DE YAPILDI
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı’nın en çok operasyon yaptığı bölgeler arasında ilk sırayı Karadeniz Bölgesi aldı. Karadeniz Bölgesi’nde 87 operasyon yapan KOM Polisi, Marmara Bölgesi’nde ise 57 operasyona imza attı. 179 silahın Marmara Bölgesi’nde, 156 silahın ise Karadeniz Bölgesi’nde ele geçirildiği açıklandı. Silahların yüzde 31’i el yapımı, yüzde 66’sı fabrika çıkışlı ve yüzde3’ü ise kurusıkıdan bozma olduğu belirlendi.
5 YILDA 983 OPERASYON YAPILDI
Silahların Karadeniz’de üretildiği, Marmara’da pazara çıktığı belirtilen KOM raporunda, son 5 yılda ele geçen silah türleri de açıklandı. Buna göre silahların yüzde 31’i el yapımı, yüzde 54’ü fabrikasyon ve yüzde 15’i ise kurusıkıdan bozma olduğu belirtildi. Son 5 yılda 983 operasyon yapan polis, 3 bin 720 şüpheliyi gözaltına aldı. Operasyonlar kapsamında 3bin 12 adet silah ele geçirildi.
BÖLGELERDEKİ KAÇAKÇILIK RAKAMLARI
Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’nin ardından silah kaçakçılığında üçüncü sırayı Güneydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 114 silah ele geçirilirken, 38 operasyon gerçekleştirildi. Doğu Anadolu Bölgesi’nde 38 operasyonda 78 silah, Akdeniz Bölgesi’nde 12 operasyonda 56 silah, Ege Bölgesi’nde 15 operasyonda 50 silah ele geçirildi. Silah kaçakçılığının en az olduğu bölge ise İç Anadolu Bölgesi olarak rapora girdi. İç Anadolu Bölgesi’nde 13 operasyonda 29 silah ele geçirildi.