Konuyla ilgili Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde (TGC) düzenlenen basın toplantısına Çarşıbaşı Kaymakam Özkan Demir, Çarşıbaşı Keşanını Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Abdullah Kul, Çarşıbaşı Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Müdürü Ali Kul, Gazeteci Aydın Gelleci katıldı.
FARKINDALIK YARATMALIYIZ
Çarşıbaşı Kaymakamı Özkan Demir, Keşan El Dokumalarının sadece Çarşıbaşı’nın değil Doğu Karadeniz’e mal olan bir el sanatları ürünü olduğunu belirterek, “Biz keşanın bu önemine ve anlamına uygun olarak hep birlikte keşanı tanıtmak, keşan konusunda farkındalık yaratmak anlamında elimizden geleni yapıyoruz. Keşanla ilgili en büyük sıkıntımız farkındalık konusudur. Vatandaşlarımıza sorsak Trabzon denilince aklınıza ne geliyor desek keşan akla gelen ilk şeylerden biri olmuyor. Trabzonspor’u, hamsiyi, Sümela’yı, kuymağı sayıyoruz ama keşanı saymıyoruz. Trabzon denilince akla keşan gelmiyor. Halbuki keşan turistik tesislerde yerini almış, Trabzon’un simgesi bir bezdir. Biz bu konuda ilçedeki arkadaşlarımızla bu farkındalığı yaratmak istiyoruz. Keşanı ihmal etmeyelim. Trabzon etkinliklerinde Trabzonlunun kendini ifade etmek için kullandığı keşan bezini kamuoyunda ilk akla gelen şeyler dendiğinde de yaşatalım. Keşan deyince akla Çarşıbaşı’nın geldiğini unutmayalım. Çarşıbaşı keşanını yaşatma anlamında kültürel hazinemizi gelecek nesillere aktarma anlamında üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
KEŞAN DÜNYA PAZARINA TAŞINIYOR
‘Keşanla Yaşam’ isimli kitabın editörlüğünü yapan Gazeteci Aydın Gelleci de, “6 yıl önce hazırladığımız ‘Çarşıbaşı’ndan Dünyaya Keşan’ isimli eserimiz büyük ilgi görmüştü. Kavaklılı Hafız Şükrü Bayraktar’ın Çarşıbaşı’na kazandırdığı, eski valimiz merhum İsmet Gürbüz Civelek ve Kaymakamımız Şükrü Çakır’ın ilgili kuruluşlarla yeniden canlandırdığı ve sonraki dönemlerde gelen kaymakamlarımız ve belediye başkanlarımızın yaşatmak için çalıştığı ve bugün Kaymakamımız Özkan Demir, Belediye Başkanımız Coşkun Yılmaz ile Keşanı Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanımız Abdullah Kul’un özverili çalışmaları ile dünya pazarına taşımaya çalıştığı Geleneksel Çarşıbaşı Keşan El Dokumaları’nın son 6 yıldaki gelişmelerini ve bugüne kadarki serüvenini anlatmak için ‘Keşanla Yaşam’ isimli kitabımızı hazırladık. Son 6 yılda keşanla ilgili çok güzel gelişmeler oldu. Keşan El Dokumaları uzun uğraş sonucu TPE tarafından tescillendi. Yarışmayla logosu belirlendi. Derneği kuruldu. Şimdi de tek elden pazarlanması için çalışmalar son aşamaya geldi. Bu gelişmelerde burada bulunan değerli büyüklerimizin yanı sıra Çarşıbaşı’nda da şimdi ismini sayamayacağım arkadaşlarımızın çok büyük katkısı olmuştur. Keşan dokumalarının dünya pazarında hak ettiği yeri alabilmesi için biz de elimizi taşın altına koyduk” dedi.
250 FOTOĞRAF, 34 KONU
Gelleci, ‘Keşanla Yaşam’ isimli kitabıyla da ilgili bilgiler vererek, “Verdiği röportajla Keşan Dokumalarına verdiği önemi bir kez daha vurgulayan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’ın çok güzel bir sözü var. ‘Keşanı Dünya Tanırsa Türkiye Kazanır.’ Bu sözün üstüne söylenecek başka bir şey kalmıyor. Hep beraber hedefimiz bu olmalıdır. Bu kitabın bir özelliği var ki; Trabzon’daki en usta kalemleri sizlerle buluşturuyor. 96 sayfadan oluşan bu kitapta; 250 civarında fotoğraf, 20 yazarımızın keşan üzerine birbirinden değerli düşünceleri yer alıyor. 34 ayrı konunun işlendiği bu kitabımızda bir de röportajımız bulunuyor. Ben bu eserin hazırlanmasında emeği geçen başta Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Erdoğan Bayraktar’a, Sayın Valimiz Dr. Recep Kızılcık’a, Sayın Trabzon Belediye Başkanımız Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’na, Sayın Kaymakamımız Özkan Demir’e, Sayın Belediye Başkanımız Coşkun Yılmaz’a, İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Sayın İbrahim Kul’a, Keşan Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanımız Sayın Abdullah Kul’a, Trabzon Olgunlaşma Enstitüsü’ne, fotoğraflarıyla kitabımızın değerini artıran Kevser Demirkıran’a, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne, keşan dokumacılarımıza, yazması için teklif götürdüğüm ve beni kırmayan değerli usta kalemlerimize, tasarımcı arkadaşımız Mustafa Usta ile bu eseri sizlerle buluşturan Ümit Ofset ve Matbaacılık’a, işin asıl yükünü sırtına alan sponsorlarımıza, teşekkür ediyorum” dedi.
TANITIM, KALİTE VE PAZARLAMA SIKINTISI
Keşanı Geliştirme, Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanımız Abdullah Kul da, keşanın tanıtımı, pazarlanması ve kalitesi konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek, “Tanıtım konusunda bu tür eserlerin ciddi katkısı var. Aydın Gelleci beyi kutluyorum. Pazarlama ve kalite noktasında da dernek olarak çalışmalarımız var. Önümüzdeki günlerde ciddi sonuçlar alacağımıza inanıyorum. Ancak bu işi sadece Çarşıbaşı’nın sahiplenmesiyle gerçekleştiremeyiz. Trabzon’un da bu konuda üzerine düşenri yapması gerekiyor” diye konuştu.