Gümrükçüoğlu, Belediye Meclisi’nde, Kaşüstü köprülü kavşak projesine destek çıkmış ve “Şehrin düşmanı değiliz. Daha iyi bir fikri olan varsa söylesin” çağrısında bulunmuştu. Kamuoyunda tartışma yaratan kavşak üzerine düşüncelerine başvurduğumuz STK temsilcileri, bölge esnafı ve siyasetçilerin büyük çoğunluğu, bölge için farklı bir alternatif bulunmasını istedi. İşte o görüşler..
BİR TEK REVİ SAVUNDU
AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi: “Seçim çalışmaları süresince üzerinde durduğumuz Kaşüstü, Değirmendere, Akçaabat ve Uğurlu kavşağı acil olarak çözüme ulaştırılması gereken yerler. Bu kavşakların bir an önce yapılıp hizmete girmesi arzumuz. Yetkili birimler konuyla alakalı çalışmalar yapıyor. Bu çalışmalardan ortaya çıkacak sonuca herkesin saygı duyması gerekir. Fikir beyan edenlere de yetkili kurumların saygı duyması gerekir. Benim buradaki en büyük isteğim, trafik sıkışıklığına neden olan bu kavşakları kısa sürede çözüme ulaştırılarak trafiğin rahatlatılmasıdır.”
CHP Trabzon İl Başkanı Turgay Güngör: “Kaşüstü’nde mutlaka trafiği rahatlatacak bir yapılanmaya ihtiyaç var. Fakat köprülü kavşağın bir çözüm olmadığı kanaatindeyim. Moloz’da itfaiyenin orada olan kavşağın hali ortada. Bu tarz yapılar Trabzon’un yapısına uygun yapılar değil ki çözüm olsunlar. Üst geçitler görseli bozan çirkin yapılar. İşin teknik kısmını çok iyi bilmesem de, mesleğim gereği çok da yabancı olduğum konular değil. Kaşüstü’nde ya dal-çık modelinde kavşak yapılmalı ya da Ayasofya’daki gibi akıllı kavşak olmalı. Şahsi fikrim dal-çık projesinin çok daha çözüm odaklı olduğu yönündedir.”
MHP Trabzon İl Başkanı Muammer Demeli: “Bu kavşağın çözüm olacağına inananlar önce sivil toplum kuruluşlarını buna inandırsın. Gümrükçüoğlu topu Karayolları’na atıyor. Zamanında Reşadiye’yi sahiplenen Gümrükçüoğlu şimdi Kaşüstü’nü de sahiplensin. Bu köprüler insanların vergileri ile yapılıyor. Şimdi Reşadiye’nin yıkılması söz konusu, yazık günah değil mi? Ben kesinlikle köprülü kavşağın faydalı olacağına inanmıyorum. Bize bahane olarak dere yatağını gösteriyorlar. Gülüyorum bu açıklamalara. İnsanlar okyanusların, denizlerin altından yollar yapıyor. Alt geçidin daha faydalı olacağı kanaatindeyim. Kesinlikle köprülü kavşağa karşıyım. Reşadiye’nin durumu ortada bir araba geçmiyor üstünden, yıkılması da mantıklı.”
STK’LAR: ÇÖZÜM ÜRETMEK İSTİYORLARSA GEÇMİŞTEN DERS ÇIKARSINLAR
Trabzon Tabip Odası Başkanı Ahmet Rıza Güner: “Kaşüstü’nde yol yetmiyor. Kavşağın etrafına ruhsat verilmiş. Bir şehrin koca hastanesinin yolu hiç gidişdönüş olur mu? Hala kavşağı yapamadılar, çok mu zor bir kavşak yapmak? Kanun diyor ki, ‘Önce yol yapıp, sonra hastane yapacaksın’. Ama biz önce hastane yapıp uzun süre yol yapamadık. Şimdi yolu yaptık, kavşağı yapamadık. Ne zaman yapılacak Allah bilir! Çünkü şehrin amirleri ‘Her şeyi ben bilirim’ diyorlar. STK’lardan görüş almıyorlar. Alsalar da uygulamıyorlar.”
Eğitim-Sen Trabzon Şube Başkanı Muhammet İkinci: “Bu mesele ile ilgili ilk başvurulması gereken yer bilimdir. Yetkili merciler, mühendisler, şehir plancılarıdır. Bu mercilerin görüşleri alınıp rapor edilmelidir. Bizlerin de rapor edilmiş görüşleri değerlendirmemiz gerekir. Elimizde Reşadiye gibi kötü bir örnek var. Kullanışsız ve çözüm üretmiyor. Peki neden ikincisini yapıyoruz? Kamu kaynağı boşa gitmiş bir kere zaten. ‘İtiraz varsa mahkeme yolu açık’ deniyor. Peki gittik mahkemeye ve yıkım kararı çıktı, o zaman harcanan kamu kaynağının bedelini kim ödeyecek? İnanıyoruz ki, Büyükşehir Belediyesi de çözüm üretmek istiyor. Bilinmelidir ki, bunun yolu bilim insanlarını dinlemekten ve geçmişten ders çıkarmaktan geçiyor.”
KÖPRÜLÜ KAVŞAK ÇÖZÜM DEĞİL
Bölgede lokanta işleten Harun Bayraktar: “Buradaki trafiğin rahatlaması için kavşağın yeterli olacağını düşünmüyorum. Kanuni Hastanesi tarafından gelen taşıtların transit yola çıkışta sıkıntı yarattığını düşünüyorum. Yapılacak projede de bu yönden gelen araçların yoluna bir çözüm bulunması gerekiyor.”
Otel çalışanı Ümit Yazıcı: “Kavşaktaki trafik sıkıntısı sinyalizasyondan da kaynaklanıyor. Kanuni Hastanesi istikametinden gelen araçların durduğu trafik lambasında çok uzun süre kırmızı yanıyor. Kavşak çalıştığım yere 150 metre uzaklıkta ama iş yerine gelmem yarım saatimi alıyor. Ayrıca yeni yapılacak kavşağa ek bir de üst geçit yapılmalı. Karşıdaki Cevahir Alışveriş Merkezi’ne gitmek isteyenler ilerdeki üst geçide gitmek yerine tellerden atlamaya çalışıyor ve bu da trafiği olumsuz yönde etkiliyor.”
Balıkçı Erdoğan Yıldırım: “Burada her gün, özellikle akşam saatlerinde araç kuyruğu oluşuyor. Yaz ayları ise durum çok daha vahim bir hal alıyor. Yapılması planlanan köprülü kavşak eğer ki buraya uygun şekilde yapılırsa, yani hem yer altından, hem de üstten bir yol geçecek şekilde, trafik ışıklarına takılmadan gidilebilen bir yol olacaksa işe yarayacağını düşünüyorum.” Trabzon’da Kaşüstü’ne yapılacak köprülü kavşağın Reşadiye kavşağı gibi çirkin bir görüntü oluşturacağını ve trafiği rahatlatmayacağını savunan STK temsilcileri, bölge esnafı ,CHP ve MHP il başkanları bölge için farklı bir alternatif bulunmasını istedi.
İLKHABER/MERYEM AKGÜN