Buluşmaya daha çok eski mezunlar ve öğretmenler katılırken yeni mezunlara da çağrı yapıldı. Horonlu, türkülü, şarkılı kutlamada pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.
Trabzon Ticaret Lisesi Mezunları Derneği’nin organize ettiği kutlamada okul bahçesinde toplanan mezunlar ve öğretmenler yıllar sonra buluşmanın keyfini çıkardılar. Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Ekrem Şahin’in sunduğu kutlama programına okulun duayen müdürlerinden Mehmet Aydın başta olmak üzere, Nihat Adıgüzel, Osman Abanoz, Yalçın Öztürk, Şevket Güç, Necmettin Aytekin, Zehra Ergüney, İsmail Üçüncü, İsmail Yılmaz, Cevahir Tuncer, okul müdürü Hüseyin Karakaş, Dernek Başkanı Temel Kofoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri Salih Aladağ, Zehra Atalay, Aydın Kolomaç ve Ekrem Şahin’in yanı sıra 67’den bu yana dönem mezunları katıldı.
Duayen müdür duygusal anlar yaşadı…
Törende konuşan Ticaret Lisesi’nin en uzun görev yapan müdürlerinden olan Mehmet Aydın duygusal anlar yaşadı. Zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan Aydın yaptığı konuşmada okulun tarihinden bahsederken Mustafa Kemal Atatürk’ün Türkiye’de ilk olarak ticaret mektebini Trabzon’da açtırdığına dikkat çekerek şöyle konuştu:
“ O kadar sevgiyle dolusunuz ki, o kadar sevgi doldurdunuz ki Ticaret Lisesi’ni şu an da ne diyeceğimi bilemiyorum. O kadar sevgiyle geldiniz ki, o kadar büyük hoşgörüyle geldiniz ki bunu anlamak mümkün değil. Anlamaya çalışıyorum. Bu kadar güzellik karşısında okulunuzun tarihinden de bahsetmeden geçemeyeceğim. Çünkü okulunuz sevgiyle kuruldu, saygıyla kuruldu, hoşgörüyle kuruldu.
29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanından bir ay sonra Kasım ayında Mustafa Kemal Atatürk Maarif Nazırı Mustafa Necati’yi çağırıyor. Trabzon’da bir ticaret mektebi açacağız. Türkiye’nin hiçbir yerinde ticaret mektebinin o zamanlar ‘T’ si yok. 1923 Kasım’ında Trabzon’da 4 yıllık orta tecip okulu açılıyor. Bunu Mustafa Kemal, Ankara’da açtırabilirdi. İstanbul’da açtırabilirdi. İzmir’de açtırabilirdi. Ama Trabzon’u tercih etti. Bu okul 1942 yılına kadar 4 yıllık orta tecip okulu olarak hizmet verdi. Bu gün ekonomi, iktisat bölümlerinde okunan derslerin damıtılmış şekli bu dört yıllık okulda okutulurdu. Ben öyle tahmin ediyorum. 42 yılında bir senesini kaldırdılar orta okul yaptılar liseyi eklediler ta ki 69 senesine kadar. 1969 yılında ortaokulu kaldırdılar ve lise yaptılar. Böyle bir okul mensubusunuz, buna layıksınız. Türkiye’nin ekonomik kaderinde rol almış kişilersiniz. Kendinizle övünün”.
Okul Müdürü Hüseyin Karakaş da yaptığı konuşmada amaçlarının bir arada olup, iletişim kurmak , maziyi ve okulu hatırlamak, yeni mezunlarla tanışmak olduğunu söyledi.
Hakan Gürhan’dan yeni mezunlara çağrı…
1976 yılı mezunu olan Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Hakan Gürhan da yaptığı konuşmada yeni mezunlara çağrıda bulunarak ‘Sizleri de aramızda görmek istiyoruz’ Dedi. Gürhan “Trabzon ekonomisi eğer gidiyorsa bunda Trabzon Ticaret Lisesi’nin ve mezunlarının çok büyük
emekleri var. Bütün öğretmenlerimizin bizlere verdiği bilgiler var. Bende bu gün çok heyecanlıyım, sevgi ve saygı doluyum. Bundan sonra bu günlerimizin daha kalabalık bir topluluk içinde geçmesini, tüm mezunlarımızın da bir arada olmasını arzu ediyorum” Dedi.
Emekli öğretmenler, dernek yöneticileri ve dönem mezunlarının sözcülerinin de kısa konuşmalar yaptığı kutlamaya Hozangel Derneği Folklor ekibinin horon gösterileri, Yaşar Çubukçu, Ahmet Özdemir’in seslendirdiği türküler, Haydar Yılmaz’ın da söylediği şarkılar renk kattı. Mezunlara ayrıca okul bahçesinde pilav, ayran ve tatlı ikram edildi.