Geçen aylarda çıkan Büyükşehir Belediye Yasası kapsamında büyükşehir olmayı kıl payı kaybeden Ordu’nun 28 bin kişinin ikamet taşımasıyla büyükşehir olmaya hak kazanması Giresun’da geniş yankı uyandırdı. Giresun’daki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin kimisi Giresun’un; büyükşehir olan Trabzon ile Ordu arasında sıkışıp ekonomik gelişmişlik anlamda darboğaza sürükleneceği uyarısında bulunurken, kimisi de büyükşehir olan Ordu ve Trabzon’un durumunun Giresun’u olumsuz yönde etkilemeyeceğini, aksine faydası bile olabileceğini savundu.
GELDİ: MAHRUMİYET SÖZ KONUSU, OLUMSUZ ETKİLENECEĞİZ
AK Parti Giresun Milletvekili Mehmet Geldi, daha önce Giresun ile Ordu’nun birleşerek büyükşehir olması yönünde bir düşünce olduğunu ancak bunun hayata geçmediğini kaydederek, “Bundan sonraki süreç içinde Ordu nüfus eksiğini tamamlayarak tek başına büyükşehir oldu. Biz öncelikle hayırlı olsun diyoruz. Ne var ki Giresun, Ordu’nun büyükşehir olmasından büyüme anlamında, gelişme noktasında olumsuz etkilenir. Zaman içerisinde büyükşehir olmanın gelişme ve büyümeye ne denli katkısı olacağını gözlemleyeceğiz. Giresun olarak biz bugünkü halimizle en iyi hizmeti kentimize getirmenin peşinde olmaya devam edeceğiz. Büyükşehir olunca kırsal yüzölçümüyle birlikte bütün kentin değerlendirilmesi söz konusu. Dolayısıyla merkez ve diğer ilçelere aktarılan ödenekler noktasında önemli artılar olacaktır. Bu anlamda Giresun’un bir mahrumiyeti söz konusu. Ancak bu aşamada yapabilecek bir şey yok. Biz bugünkü şartlarda kentimizin en güzel gelişmeyi sağlayabilmesi için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz. Bu şartlarda ilimizin kalkınmasıyla ilgili projelere ağırlık vereceğiz” dedi.
KARAAHMETOĞLU: İSTERSELER GİRESUN DA KALKINIR!
CHP Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu ise Ordu’nun büyükşehir olmasının istenmesi halinde Giresun’un gelişmesine olumsuz etkisi olmayacağını dile getirdi. Karaahmetoğlu, “Giresun, Ordu ile Trabzon’un arasında kalmış gelişmeye müsait olmayan bir durumda olduğu egemen kılınmaya çalışılıyor. Ben buna katılmıyorum. Giresun Büyükşehir olmamışsa bile, eğer istiyorsak kentimizi kalkındırırız. Böyle bir niyetiniz varsa, Giresun’un gelişmesini, kalkınmasını istiyorsak bunu yaparız. Ama böyle bir niyet yoksa Giresun’un büyükşehir olarak gelişmesini istemiyorsak ona yeterli kaynak ayırmayacaksak, Giresun için ekonomik açıdan herhangi bir düşüncemiz yoksa o zaman elbette Giresun körelir kasaba durumuna gelir. Siyasi iktidar istiyorsa Giresun bu haliyle de gelişebilir. Şimdi bundan 5-6 yıl önce Giresun’un nüfusu yaklaşık 520 küsur binlerde iken 410 binlere düştü. 10 yıldır da AKP iktidarda. Eğer isteseydi 10 yıl içinde zaten Giresun için iyi şeyler düşünür ve Giresun’u kalkındırabilirdi. Demek ki bu konuda samimi değiller. AKP iktidarı Giresun’u gözden çıkarmıştır. Giresun istenseydi gelişebilirdi. Kaldı ki bu il yüzde 60-63 iktidar partisine oy vermiş bir ildir. Yani Giresunlular’ın görevi AKP’ye oy vermek mi, başka bir görevleri yok mu? Bu kadar oy verdiğiniz siyasi partiye iktidara memleketiniz için karşılığını alamıyorsanız bence Giresun halkının da, seçmeninin de öz eleştiri yapması lazım” ifadelerine yer verdi.
BÜYÜK TRABZON VE BÜYÜMÜŞ ORDU’NUN GİRESUN’A KATKISI OLUR
GESOB Başkanı Ali Kara ise Trabzon ve Ordu’nun büyükşehir olmasının Giresun ekonomisini olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti. Kara, “Varlıklı ve güçlü insanlardan hiçbir zaman zarar gelmez. Bir büyük Trabzon, büyümüş Ordu ekonomisinin Giresun’a katkısı olur. Zayıflar saldırgandır, güçlüler saldırgan değildir. Giresun ekonomisinin Ordu’nun büyükşehir olması nedeniyle bir kaybı olmayacaktır. Giresun’un da büyükşehir olmasını arzu ederim. Her vilayet için hedef büyümektir, büyükşehir olmaktır. Bir şehrin büyükşehir olabilmesi için öncelikle o şehirde yaşayan insanların vilayete olan sorumluluklarını tam olarak yerine getirmesi gerekir. Vilayette kazandıklarınızı yine o vilayette harcamaları gerekir. Kazandıklarınızı daha fazla kazanç elde etmek adına başka şehirde yatırıma dönüştürürseniz komşuları suçlamaya hakkınız olmaz. Büyük vilayetleri onlar büyüyor biz büyüyemiyoruz diye bir ithamda bulunma hakkına sahip değilsiniz. Yani Giresun nüfus kaybı yaşarken Ordu’da nüfus arttı. Ordu özel sektörde müteşebbislerini Ordu’da yatırım yapmalarını sağladı, nüfusunu çoğalttı. Giresun ise Giresunlu iş adamlarının kazanımlarını özellikle dışarıya götürmeleri nedeniyle kentte iş bulamayan insanlar dışarıya göç vererek büyük olma ümidini yitirdiler” diye konuştu.
DEMİRCİ: GİRESUN MAĞDUR EDİLMEMELİ
GTB Meclis Başkanı Mustafa Demirci ise büyükşehir olmuş Ordu ve Trabzon’un arasında kalan Giresun’un bu durumdan olumsuz yönde etkileneceğini belirterek, “Mutlaka olumsuz anlamda etkileneceğiz. Zira büyükşehir olmanın Trabzon ve Ordu’ya sağlayacağı çok önemli avantajlar olacak. Giresun arada kalmış bir kent olarak bu avantajlardan yararlanamayacak. İki vilayet arasında sıkışmamız söz konusu. Bu durumun farkında olan hükümetin Giresun’a özel bir destek vermesini istiyoruz. Giresun mağdur edilmemelidir. Biz arada kalmışsak mutlaka çıkış kapısı aranması lazım. Farklı bir kanaldan destek verilmesi gerekiyor. Giresun’da yaşamanın bize ceza olmaması lazım” dedi.