Sosyal Güvenlik Kurumu taşrada il müdürlüğü ve il müdürlüğüne bağlı sosyal güvenlik merkezleri şeklinde yapılanıyor. Trabzon’da da İl Müdürlüğümüze bağlı toplam 7 tane sosyal güvenlik merkezi bulunmaktadır. Merkezde Karadeniz, Mali Hizmetler ve Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezimiz bulunuyor. İlçelerde ise Akçaabat, Araklı, Beşikdüzü ve Of’ta Sosyal Güvenlik Merkezlerimiz mevcuttur.
Bildiğiniz üzere birkaç ay önce Yeni Cuma Mahallesindeki yeni hizmet binamıza taşındık. Artık Trabzon merkezindeki bütün birimlerimiz burada aynı binada hizmet vermeye başladı.
Trabzon’da sigortalı sayısı ve toplam il nüfusuna oranı:
Trabzonda Haziran ayı itibariyle aktif sigortalı sayımız toplam 196.188 kişi, aylık alan sigortalımız ise toplam 141.632 kişidir. Sosyal Güvenlik Kapsamında Bakmakla Yükümlü Tutulanların (Yararlanıcıların) Sayısı ise 348.309 kişidir. Genel sağlık sigortası kapsamında tescil edilenler hariç Trabzon nüfusunun yaklaşık %89’u sosyal güvenlik kapsamındadır.
Trabzon’da tescilli kaç işyeri var ?
2016/Haziran ayı itibari ile Trabzon’da 16.555 işyeri bulunmaktadır.
Kişiler niçin sigortalı çalışmalılar?
Öncelikle çalışırken iş kazası geçirebilir, meslek hastalığına yakalanabilir, iş göremez hale gelinebilir veya kişiler işlerini kaybedebilirler. Çalışanlar veya bakmakla yükümlü olduğu kişiler hastalanabilir ve beklenmedik harcamalar yapmak zorunda kalabilirler. Yaşlanıldığında ise çalışamaz duruma gelinebilir. Tüm bu risklere karşı korunmak için muhakkak kişilerin sosyal güvenlik sistemine dahil olması gerekiyor.
6736 sayılı yapılandırma hangi borçları kapsıyor?
* 2016 yılı Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 19/08/2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan
> Sigorta primi,
> İşsizlik sigortası primi,
> Sosyal güvenlik destek primi,
> Genel sağlık sigortası primi,
> İsteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primleri,
> Emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi,
> İdari Para Cezaları,
> Kurumca tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı,
> 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi
borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarları yapılandırma kapsamına giren alacakları oluşturmaktadır.
Yapılandırma Ne Sağlıyor?
Yapılandırma kapsamındaki borç asılları ile bu borçlar için ödeme sürelerinin bittiği tarihlerden kanunun yayınlandığı 19/08/2016 tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tahsilinden vazgeçilmektedir.
İdari Para Cezalarında Yapılandırma Ne Sağlıyor?
30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dahil) işlenen fiillere ilişkin olup kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kesinleştiği halde ödenmemiş veya eksik ödenmiş olan idari para cezası asıllarının % 50’si ile Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, idari para cezası asıllarının kalan % 50’si ile idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir.
Peşin Ödeme Ne Sağlıyor ?
Yapılandırılmış borçların peşin/ilk taksit ödeme süresinde (2/1/2017 tarihine kadar) tamamen ödenmesi halinde hesaplanan Yİ-ÜFE’nin %50’si silinecek, borç aslı ve hesaplanan Yİ-ÜFE’nin kalan % 50’si tahsil edilecek. Gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacaklar terkin edilecektir.
Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
* Borç aslı ve borç aslına Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutar için, peşin veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkanı getirilmiştir.
* Yapılandırılan borçlar peşin veya 6, 9, 12 veya 18 taksit halinde ödenebilecektir.
İl Özel İdareleri ve Spor Kulüplerinin Yapılandırmada ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
İl özel idareleri ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve özerk spor federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye’de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerince ikişer aylık dönemler halinde azami otuzaltı (36) eşit taksitte ödenebilir.
Belediye ve Bağlı Kuruluşlarının Yapılandırmada Ödeme ve Taksit Seçenekleri Nelerdir?
Belediyeler ve bunlara bağlı müstakil bütçeli ve kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlarca yapılandırılan borçlar aylık dönemler halinde azami (144) eşit taksitte ödenebilecektir.
Genel Sağlık Sigortalılarına Sağlanan Haklar Nelerdir?
Genel Sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihi ile 2 Ocak 2017 tarihi arasında gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme imkanı sağlanmıştır.
Ayrıca genel sağlık sigortalıları, Kanunun yayım tarihini takip eden ay başından itibaren beş ay içinde müracaat etmeleri halinde 2016/Haziran ve önceki dönemlere ait genel sağlık sigortası prim borçlarını gecikme cezası ve gecikme zammı ödemeksizin, borç aslını vade farkı uygulanmaksızın
peşin veya oniki eşit taksitte ödeyebilecektir. Peşin veya taksitle ödemede peşin ödeme veya ilk taksit ödemesi altı ay içinde yapılacaktır (28/02/2017).
Yapılandırma ile Sağlanan Avantajlar Nelerdir?
> Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecektir.
> Tatbik edilen hacizler yapılan ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminatlar iade edilecektir.
> Borcu yoktur yazısı alınabilecektir.
> Bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacaklardır.
> Teşviklerden yararlanılabilecektir.
Yapılandırma ile Genel Sağlık Sigortalıları, Bağ-Kur Sigortalıları ve Diğer Sigortalılara Sağlanan Haklar Nelerdir?
> Primlerini kendileri ödeyenler borçlarını yapılandırıp ilk taksitlerini öderlerse sağlık hizmetlerinden yararlanmaya başlarlar. Sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edebilmek için de taksitlerini ve cari dönem primlerini de düzenli ödemeleri gerekir.
> Ayrıca şartları dolduğu halde borç nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur sigortalıları yapılandırdıkları borçları için Kurumun protokol yaptığı bankalardan kredi alabilecekler, kredi borçları ise emekli aylıklarından kesilecektir. (Protokol Ziraat Bankası ile yapılmıştır.)
Yapılandırma Hakkının Kaybedilmesi Nasıl Oluyor?
* Yapılandırma taksitlerinden ilk ikisinin süresi içinde ödenmemesi,
* Taksitlendirme süresi içerisinde tahakkuk edecek cari ay prim borçlarının, bir takvim yılı içerisinde, ikiden fazla ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
* Bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi,
* öÖdenmeyen veya eksik ödenen iki veya daha az taksit tutarlarının son taksiti izleyen ayın sonuna kadar hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte ödenmemesi
hallerinde taksitlendirme hakkı kaybedilecektir.
Başka Kanunlara Göre Taksitlendirilmiş Borçlar Yapılandırılabilir mi?
> 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine istinaden tecil ve taksitlendirilmiş borçlar ile 6552 sayılı kanun kapsamında yapılandırılmış borçların kalan taksit tutarı talep halinde yapılandırılabilecektir.
> 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılmış borçlardan bu Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla taksit ödemeleri devam edenler yeniden yapılandırmadan yararlanamayacaklardır.
Ne Zaman Başvurulabilir?
Borçluların kapsama giren borçlarını yapılandırabilmeleri için 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili üniteye başvurmaları gerekmektedir. Başvuru süresi Genel Sağlık Sigortası borçluları için 31 Ocak 2017 tarihine kadardır.
İlk Ödeme (Peşin/Taksit) Ne Zaman Yapılacak?
Peşin/ilk taksit ödeme Süresi tüm borçlar için kanunun yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 4 aydır.( 02/Ocak/2017)
Genel Sağlık Sigortası borçluları için ise peşin/ilk taksit ödeme süresi ise kanunun yayımlandığı tarihi takip eden aybaşından itibaren 6 aydır.( 28 Şubat 2017)
Nereye ve Ne Şekilde Başvurulabilir?
> İşverenler İçin
Yapılandırma kapsamındaki prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
> 4/b (Bağ-Kur) Sigortalıları İçin
Herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine elden ya da posta yoluyla başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
> Sosyal Güvenlik Destek Primi Borçları İçin
* 01/10/2008 öncesi döneme ilişkin SGDP borcu olanlar elden ya da posta kanalıyla, herhangi bir sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
* 01/10/2008 sonrası döneme ilişkin SGDP borcu olanlardan 4/c emeklisi olanlar elden ya da posta kanalıyla Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Ödemeler Daire Başkanlığına,
* 01/10/2008 sonrası döneme ilişkin SGDP borcu olanlardan 4/a ve 4/b emeklisi olanlar ise elden ya da posta kanalıyla borç dosyalarının oluşturulduğu sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezi takip birimine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
> 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılar, 5510 sayılı Kanunun Ek-5 inci ve Ek-6 ncı maddeleri kapsamındaki sigortalılar, isteğe bağlı sigortalılar ile topluluk sigortasına tabi olanlar prim borçları için elden veya posta yoluyla sigortalı dosyalarının bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
> 5510 sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamındaki genel sağlık sigortası prim alacakları için elden veya posta yoluyla ikametgahının bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine,
başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
> Kamu İşyerleri İçin
* Emekli keseneği, kurum karşılığı, sigorta primi ile fiili hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammına ilişkin prim borçları için e-Sigorta kanalıyla
veya elden ya da posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Kamu Görevlileri Daire Başkanlığı Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhıye/ANKARA adresine,
* Ek karşılık prim borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden yada posta yoluyla Strateji Geliştirme Başkanlığı Muhasebe Daire Başkanlığı Ziyabey Cad. No:6 Balgat/ANKARA adresine,
* İdari para cezası borçları için e-Sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne/sosyal güvenlik merkezine başvuruda bulunmaları gerekmektedir.
6736 Sayılı Yapılandırma Kanunu Kapsamında SGK ile Ziraat Bankası Arasında İmzalanan Protokol:
Kurumumuza borcu olan 4(b) kapsamındaki sigortalıların borçlarının tasfiyesi amacıyla, uygun koşullarda kredi kullandırılması için Kurumumuz ile T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında İşbirliği Protokolü 31/08/2016 tarihinde imzalanmıştır.
Banka ile imzalanan protokol, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının
a) (b) bendi kapsamında olan ve bu hizmetler dikkate alındığında aylık bağlanacak sigortalıların birikmiş sigorta prim borçlarının (yapılandırılmış sigorta primi, yapılandırılmış genel sağlık sigortası borcu ve durdurulan sürelerin ihyası dahil) tasfiyesine yönelik Bankadan sigorta prim borcu kredisi kullandırılmasını,
b) (b) bendi kapsamında hizmetlerine ait sigorta prim borcu (zorunlu veya isteğe bağlı) bulunup, bu hizmetler dikkate alındığında 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi gereğince aylık bağlanacak sigortalıların sigorta prim borçlarının tasfiyesine yönelik Bankadan sigorta prim borcu kredisi kullandırılmasını,
c) (a) ve (b) bendi kapsamında hizmetleri bulunan ve hizmet borçlanması (doğum ve askerlik borçlanması vb. Yurtdışı borçlanması hariç) yapılması suretiyle aylık bağlanacak sigortalıların borçlanma tutarlarının tasfiyesine yönelik Bankadan kredi kullandırılmasını,
kapsamaktadır.
Banka imzalanan protokol gereğince, Kurumumuza borcu olan sigortalılarımıza masrafsız olarak (hayat sigortası ve yasal yükümlülükler hariç) 1,05 faiz oranı ile 36 aya kadar vadeli kredi kullandırılacaktır. Kredi kullanan sigortalılardan herhangi bir masraf (tahsis ücreti dahil) alınmayacaktır.