TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN yaptığı konuşmada; Kırsal kesimde kalkınma ve refah sağlanmadan, üreticinin kentlere göçünü önlemek mümkün değildir. Her geçen gün artan dünya ve ülkemiz nüfusunu, yeterli ve sağlıklı gıda ile beslemek için kırsaldan kentlere göç önleyerek, üretimi arttırmak zorundayız.
Göçün önlenmesi, kırsaldaki refahın arttırılması, kültürel ve sosyal yaşamın geliştirilmesi ile mümkündür. Bunun için, kırsalda yer alan küçük ve orta ölçekli tarımsal aile işletmelerinin desteklenmesi, kültürel ve sosyal amaçlı yatırımların arttırılması gerektiğine dikkat çekerek tarım alanlarının verimli kullanılması üretilen gıdaların israfının önlenmesi ile bütün insanların eşit koşullarda gıdaya ulaşması ve sağlıklı beslenmesi konusuna dikkat çekmiştir.
Panele konuşmacı olarak katılan Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden GÜNGÖR Kırsal alandan göçün önlenmesine yönelik çalışmalar üzerine sunum yapamıştır. KTÜ’den Doç Dr. Oktay YILDIZ üretilen tarımsal ürünlerin işlenmesi ile yüksek katma değerli ürün elde etmenin gelir artışına yönelik girişimcilik ve inovasyon üzerine konuşma yapmıştır. Akademisyenler Mehtap ER, Merve KURGUT, Atiye DEĞİRMENCİ İSE Gıdaların tüketime hazırlanması sağlıklı diyet ve gıdalrın doğru tüketimine yönelik sunumlar yapmıştır. Veteriner hekimler adına konuşan Veteriner hekimler odası 2. Başkanı Süleyman BOZ ise hayvansal ürünlerdeki ilaç kalıntıları üzerine bilgi vermiştir.
Panelin katkı ve tartışma bölümünde Tarım il Müdürü Cahit GÜLBAY Kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması, yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesi ile göç baskısı hafifletilebilir ve kırsaldaki genç kesimin özellikle kadın girişimcilerin desteklenerek verimli istihdamı sağlanabilir, yenilikçi mekanizmalar ve kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi teşvik edilmiş olur. Böylece, çiftçilerin arazilerde kalmaları ve gıda üretimine devam etmeleri sağlanarak sürdürülebilir kalkınma desteklenmiş olacaktır." dedi ve gıda güvenliği ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi konularında herkesi üzerine düşen görevi yapmaya davet etti
Panelin sonuç bölümünde Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması, devredilemez ve ertelenemez temel hak olarak görülmesine rağmen açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmelerin neden olduğu ölümler, mental ve fiziksel bozukluklar ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. Dünyada yaşanan küresel krizler ülkemizde yıllardan beri var olan yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu daha da artırmıştır. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke seviyelerine çıkarılması için planlı bir çalışmanın acilen hayata geçirilmesinin gerekli olduğunun altı çizilmiştir.
Panelin sonuç bildirgesi redakte edilerek "Göçün Geleceğini Değiştirin. Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın" ilkesinden hareket ederek sürdürülebilir bir geleceğe doğru sıfır açlık küresel
hedefine, gıda güvenliği, doğru beslenme, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantılarına yönelik somut çözüm önerileri basını Trabzon halkı ile paylaşılacaktır.
Topraktan geldik, toprağa gideceğiz.
Unutmayalım; toprağın bize değil, bizim toprağa ihtiyacımız var…
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Adına
Trabzon Şube Başkanı
Cemil PEHLEVAN