Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinin devam eden Eylül ayı oturumunda Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen, 2023 yılı Gelir Tarifesinin "Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücretinin revize edilmesi konusu görüşüldü. Meclise sunulan karar oy çokluğu ile kabul edildi. Karara göre, 2022 yılı başından itibaren yüzde 30’unu vatandaşların yüzde 70’ini, Büyükşehir Belediyesinin karşıladığı katı atık bertaraf bedelinin tamamı, bundan sonra vatandaşlardan tahsil edilecek.
SU FATURALARINA ZAM OLARAK YANSIYACAK
Mecliste alınan karar sonrası katı atık bertaraf bedelinin hanebaşına aylık yansıma oranı zamlandı. Zamdan önce belediye payları ile birlikte toplam 17,28 olan hane başı fatura oranı zamdan sonra 27,64 oldu. Kentsel bölge için belirlenen bu oran kırsal kesimler için ise 13,29 olarak belirlendi. Bu tutarın vatandaşın faturasına yansıyacağını söyleyen Başkan Zorluoğlu, “Bu bedel TİSKİ’nin su faturasında Katı Atık Bertaraf Bedeli + Çöp Toplama Bedeli olarak tahsil edilecek.” dedi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül ayı meclis toplantıları devam etti. Plan ve Bütçe Komisyonundan gelen gündem maddesine göre, 2023 yılı Gelir Tarifesinin "Evsel Katı Atık Toplama, Taşıma, Aktarma ve Bertaraf Ücreti başlıklı 9. bölüm 43. maddesi Ekim- Kasım- Aralık ayları için revize edildi. Meclise sunulan karar oy çokluğu ile kabul edildi. Karada göre, 2022 yılı başından itibaren vatandaşların yüzde 30’unu, Büyükşehir Belediyesinin de yüzde 70’ini karşıladığı katı atık bertaraf bedelinin tamamı, bundan sonra vatandaşlardan tahsil edilecek.
Kararın gerekçesini meclis üyelerine açıklayan Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Sayıştay’ın yaptığı denetleme ve hazırladığı rapor sonrası böyle bir karar almak durumunda kaldıklarını aktardı. Sayıştay’ın hazırladığı raporda yer alan ‘kirleten öder’ prensibi gereği, katı atık bertaraf bedelini vatandaşın ödemesi gerektiğini söyleyen Başkan Zorluoğlu, “Trabzon’daki katı atık bertarafı yap işlet devlet modeli ile Araklı’daki tesis te yapılıyor. Burayla alakalı olarak sözleşme gereği belediyemiz ton başına firmaya ödeme yapıyor. İlçe belediyelerimiz atıkları topluyor ve tesise yolluyor belli bir ücret karşılığında. 2022 yılının başından itibaren bir katı atık toplama ve bertaraf bedeli tarifesi oluşturmuştuk. Bu çerçevede yaklaşık yüzde 30’luk kısmını vatandaşlarımız karşılarken kalan yüzde 70’lik kısmı da büyükşehir Belediyesinin kendi bütçesinden sübvanse ettiği bir sistemle devam ediyorduk. 2022 yılı hesaplarımızın incelenmesiyle birlikte Sayıştay denetçileri bu konuyu bulgu olarak rapora yazdılar ve burada o katı atık bertaraf bedelinin ‘kirleten öder’ prensibi gereğince kullanıcıları tarafından tamamının karşılanmasının bir mevzuat zorunluluğu olduğunu raporlarına yazdılar. Konuyu biz de Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sorduk, cevap bekliyoruz. Oradan gelecek cevaba göre değişiklik olabilir.” ifadelerini kullandı.
“BU MİKTARI ÖDEMEKTE ZORLANIYORUZ”
Sözleşme gereği yüklenici firmaya bu yıl 160 milyon TL ödeyeceklerini söyleyen Başkan Zorluoğlu, bu maliyetleri karşılamakta zorlandıklarını belirterek, “İkinci gerekçe olarak da bizim katı atık bertaraf bedeli olarak yüklenici firmaya ödediğimiz miktarlar enflasyondan etkileniyor ve sözleşmesi gereği enflasyon gereği sürekli yeniden artan bir durumu var. 31 Ağustos 2023 tarihine kadar biz Katı Atık Birliğine yani TRABRİKAB’a 110 milyon TL ödemişiz ve yılsonuna kadar olan 4 aylık sürede de 50 milyon TL daha ödeme yapacağız. Bu bizim için önemli bir maliyet, bunu ödemekte zorlanıyoruz. TRABRİKAB’a bir miktar borcumuz da birikti. Hem bu gerekçeyle hem de Sayıştay’ın ortaya koyduğu rapor nedeniyle bir yeni tarife düzenlemesi yapmak durumunda kaldık ve katı atık bertaraf bedellerini artırdık.” dedi.
SU FATURALARINA 27,64 TL YANSIYACAK
Yapılan artış sonrası hane başına katı atık bertaraf bedelinin 27,64 olarak faturalara yansıtılacağını kaydeden Başkan Murat Zorluoğlu, bu bedelin de su faturalarından tahsil edileceğini ifade etti. Kırsal kesimlerde bu tutarın yarı fiyatına düştüğünü söyleyen Başkan, “Devletin ve belediyelerin verdiği birçok hizmet alınan vergilerden karşılanıyor. Katı atık bertarafı farklı bir mevzuatla belirleniyor. Şu andaki haliyle Büyükşehir Belediyesinin hane başı aldığı katı atık bedeli 13,29’du. İlçe Belediyeleri de 3,99 toplama bedeli alıyor. Bu oran toplamda 17, 28’e denk geliyor. Şu an 13,29’dan 21,26’ya çıkarıyoruz büyükşehir için. 6,38’de ilçe belediyelerin aldığı toplama bedeli oluyor. Toplamda 27,64’tür bir mesken için. Bu miktarlar kentsel alanlar için. Ama kırsal alanlar için bu oran 13,81. Yapılan artışla birlikte miktarlar bu şekilde oldu. Bunu TİSKİ’nin su faturasında Katı Atık Bertaraf Bedeli + Çöp Toplama Bedeli olarak tahsil ediliyor. Bertaraf bedelinin maliyetine göre bu oranlar diğer illerde farklılık gösterebilir.” diye konuştu.
“VATANDAŞ ZATEN DEVLETE VERGİ VERİYOR”
Başkan Zorluoğlu’nun açıklamaları sonrası söz alan CHP’li meclis üyesi Turgay Şahin, “Günün şartları, enflasyon oranı neyse de Sayıştay nasıl ‘kirleten öder’ diye bir hükümde bulunuyor. Vatandaş zaten devlete vergi veriyor. Vatandaş kirletiyorsa devlet de onu sübvanse eder. Vatandaştan her kalemde vergi alınıyor zaten. Ben bunu anlamadım.” sözlerini kullandı.
“BAZI YÜKLERE VATANDAŞLARIMIZIN DA KATILMASI GEREK”
Turgay Şahin’in tepkisine yanıt veren Başkan Zorluoğlu, Sayıştay raporu sebebiyle böyle bir revize yaptıklarına işaret ederek, “Bu Sayıştay raporunda ortaya konuldu ve bizden tarifeyi düzeltmemiz istendi. Neticede bazı yüklere vatandaşlarımızın da katılması gerekiyor. Katı atık bertarafında da böyle bir yönetmelik var. Bu çerçevede bu bizden talep edildi. Bu yaptığımız 2022 yılındaki bulgunun düzeltilmesidir aslında. Yapılan artış onu sağlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına Sayıştay bulgusunu da yazarak görüş istedik.” dedi.