Trabzon’da 2013’den itibaren uygulanmaya başlanan “Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi” kapsamında oluşturulan örnek bahçelerde geleneksel ocak sistemi terk edilerek yerine ikili, sıralı ve tek dal şekliyle dikim yapılıyor.
Trabzon Ticaret Borsası’nın koordinasyonunda, Trabzon Tarım İl Müdürlüğü ve Fındık Araştırma İstasyonu uzmanları tarafından yaşlı olanlar sökülüp yeniden dikilerek oluşturulan bahçelerde, yeni sistemlerle tüplü ve aşılı fidanlar kullanılıyor.
Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi’nde ilk defa Ekrem Zengin’e ait ocak sistemi bulunan yaşlı ağaçların sökülmesiyle oluşturulan 1 dönümlük alana tek dal üzerine üretim yapılan fındık ağaçları dikildi. Türkiye’de tek dal sistemi ile dikim daha önce Keşap Fındık Üreticileri Birliği tarafından Kayabaşı köyünde gerçekleştirilmişti.
Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı, Trabzon’da bu kadar geniş bir alanda ilk kez tek dal sistemli bahçe yapıldığını, Giresun’daki Fındık Araştırma İstasyonu’nda üretilen dal vermeyen kök bölgesi üzerine aşılanan Giresun yağlısı çeşidinin dikildiğini belirterek “Bir dönümlük alana 4 ve 5 metrelik aralıklarla 3’ü tozlayıcı palaz türünde olmak üzere 40 fidan dikildi. Ağaç formunda büyüyecek olan fındıklar 6-7’inci yıldan itibaren ürün vermeye başlayacaktır. Bu bahçelerin bakımı ve hasadı daha kolay ve maliyeti azdır. Verimi de yüksektir.” dedi.
Projenin koordinasyonunu yapan Trabzon Ticaret Borsası’nın Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu da, fındıkta verim ve kaliteyi yükselterek üretimi arttırmak için yaptıkları çalışmaların tüm fındık bölgesinde etkisini gösterdiğine dikkat çekerek, “Özellikle örnek fındık bahçeleri bahçelerde bir ezberi bozarak ocak sisteminin yerine sıralı ve tek dal sisteminin tercih edilmesini bile sağlamıştır. Üreticilerimiz bahçeleri söküp dikime hazırlayarak, bizden bilgi ve uygulama desteği istiyorlar. Bunlar artık devletin işi olması gerekiyor. Devletin fındık alanlarının yenilenmesi için politika belirlemesi ve bunu da acilen uygulamaya koyması gerekir” diye konuştu.
Şükrü Güngör Köleoğlu, üreticilerden gelen fındık fidanı talebinin arttığına vurgu yaparak, sertifikalı fidan yetiştirerek ihtiyacın giderilmesi için de proje çalışması içinde olduklarını bildirdi.