Akçaabat Haçkalı Baba Devlet Hastanesi Yanık Bölümü Sorumlusu Op. Dr. Şaban UYSAL özellikle kış aylarında kliniğimize başvuran yanık vakalarında belirgin artış olduğunu söyledi ve şöyle devam etti.
Yanık, insanı etkileyen en önemli fiziksel ve psikolojik travmalardan biridir. Ayrıca toplumlar için sosyal ve ekonomik bir sorundur.
Yanıkların 8 çeşit nedeni mevcuttur.
1)Güneş yanığı
2)Sıcak su, buhar yanığı
3)Yağ yanığı
4)Sıcak yüzeyle temas (ütü v.s.)
5)Alev yanığı
6)kimyasal yanık
7)Elektirik yanığı
8)Radyasyon yanıkları
Bunlardan sıcak su ve alev yanıkları tüm yaş gruplarında en sık görülenlerdir. Yanık vakalarının üçte biri 5 yaş altındaki çocuklarda görülmektedir. Ev kazaları en büyük nedendir. Kış aylarında soba kullanımı ve kapalı alanlarda geçirilen zamanın fazla olması, yanık vakalarında artışa sebep olmaktadır. Ayrıca toplumumuzda yaygın olarak çay içme alışkanlığı ev kazaları sonucu çay ve sıcak su yanıklarını özellikle çocuk yaş grubunda arttırmaktadır. Yanığın derinliğine göre 3 derecesi vardır. Bu derecelendirme yanığın tedavisinde çok önemlidir. En hafif olanı 1. derece yanıklardır ve güneş yanığı buna örnektir. 3. derece yanıklar en ağır yanıklardır.
Yanık olayında ilk yapılması gerekenler:
Etkenden uzaklaşma, yanmış elbiselerin çıkarılması ve erken soğuk su ile soğutmadır. Erken soğutma yara derinliğini ve ağrıyı azaltır. Bu sırada yüzük, bilezik gibi tüm takılar çıkarılmalıdır. Sonra en yakın sağlık kuruluşuna hastayı hızlı ve sağlıklı bir şekilde ulaştırmaktır. Burada yapılacak değerlendirmede; yanığın derinliği, yaygınlığı, yanan vücut bölgesi, hastanın yaşı, yanığın nedeni, hastanın genel durumu gibi özellikler göz önüne alınarak hastanın bir yanık merkezine sevk edilip edilmeyeceğine karar verilir.
Yanık merkezlerinde zor bir tedavi süreci başlar. Bu süreç uzman ekipler tarafından yürütülür. Ancak “Yanığın en önemli tedavisi hiç yanmamaktır.” Kuralı her zaman geçerlidir.