2 Nisan Dünya Otizm farkındalık etkinliği okul bahçesindeki törenle başladı.Günün anlamına uygun konuşmalarda Özel eğitim öğretmeni Bülent Mumcu otizmli bir çocuğun mektubunu okudu.
“Otizm benim karakterimin sadece bir parçası. Ben sadece arkadaşlarımla oynamak, iletişim kurmak, sosyalleşmek, öğrenmek istiyorum. Arkadaşlarım beni oyun için davet edip teşvik ettiğinde ben de oyunlar oynayabiliyorum.
Evet, bazen sizin çocuklarınız ile göz göze gelemiyorum. Ama oyunlarda hile yapmıyorum, yalan söylemiyorum, kimseye ön yargılı yaklaşmıyorum, kimse ile dalga geçmiyorum. Sadece sosyalleşmem için bana yardımcı olabilirsiniz.
Bazen anlamadığımı düşünebilirsiniz.
Sadece ben somut düşünürüm.
Kelime dağarcığım ne yazık ki sınırlı.
Siz benim vücut dilime bakın, tepkilerime bakın…
Dil benim için çok zor olduğundan görsel odaklıyımdır. Bana söylemek yerine yapmam gereken bir şeyi bana gösterin. Ve bunu defalarca tekrarlamaya da hazırlıklı olun. Aynı şeyi sürekli tekrarlamak öğrenmemi sağlar.
Bazen beni çağırdığınızda sizi farklı şekilde duyuyor olabilirim. Bunun yerine yanıma gelin ve basit kelimelerle benimle doğrudan konuşun.
Çok şey istiyor gibi görünüyor olabilirim ancak lütfen beni koşulsuzca sevin.
Otizme bir eksiklik olarak değil, farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın. Evet, belki bir sonraki Michael Jordan olamayabilirim ama detaycı bakış açım ve olağanüstü odaklanma kapasitemle bir sonraki Einstein, Mozart ya da Van Gogh olabilirim. Günümüzde bu kişilerin de otizmli olduğu düşünülüyor.
Siz dayanağım olmazsanız bunu başaramam. Benim arkadaşım, öğretmenim, avukatım olun. Ne kadar yol alabildiğimi göreceksiniz.
Sizin desteğiniz olmadan başarılı ve bağımsız bir hayat sürmem uzak bir ihtimal. Desteğiniz ve rehberliğinizle olasılık o kadar yüksek ki… Söz veriyorum, ben buna değerim!"
Okul Müdürü Ergin Ocak yaptığı konuşmada:
“2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edilmiştir.Nisan'da başlayan “Otizm Farkındalık Ayı” çerçevesinde tüm dünyada otizmle ilgili araştırmaların teşvik edilmesi ve bilinirliğin artırılarak, erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Otizm günümüzde rastlanan en yaygın nörolojik bozukluk olma özelliğini gösteriyor. Dünyada her 54 doğumdan birinin otizmden etkilendiği ön görülmektedir.
Uzmanlar otizmi “doğuştan gelen ya da yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan karmaşık bir gelişimsel bozukluktur.” ifadeleri ile açıklamaktadırlar.
Yapılan araştırmalar, beyin ve sinir sistemindeki sorunlardan kaynaklandığı yönünde bilgiler sağlıyor. Pek çok genin de bir şekilde otizmle bağlantılı olduğu belirlenmiş durumda. Ancak, otizmin genetik sırrı henüz çözülebilmiş değil.
Tedavisi olmayan bu sorunla boğuşan binlerce çocuğun erken yaşta kesintisiz, yoğun özel eğitim alabilen otizmli çocukların yaklaşık yarısına yakını birkaç yıl içinde bu sorundan büyük ölçüde kurtuluyor.
Otizmi tedavi eden herhangi bir ilaç henüz yok. Bugün için bilinen en etkili tedavisi yoğun bireysel eğitim...
Sizlerin de bildiği gibi okulumuzda 3 tane otizm sınıfımız var.Sevginin aşamayacağı engel yoktur.Bu vesileyle bu çocuklarımızın eğitiminde görev alan tüm özel eğitim öğretmenlerimize teşekkür ederim.Her zaman özel çocuklarımızın yanındayız.
Otizmin farkındayız ve onların yanındayız.”
Yapılan konuşmalardan sonra bütün “Otizme mavi ışık yak!” sloganı ile mavi balonlar havaya bırakıdı.Okul bahçesinde bütün öğrenciler şarkılarla kolbastı, horon oynayarak eğlendi.
Okul içinde yapılan etkinliklerde ise Özel eğitim sınıflarında öğrencileri ile boyama, baskı, kağıt katlama, eğitici oyunlar atölyeleri düzenlendi.
2 nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü etkinliğinin son bölümünde Okul yöneticileri, Özel Eğitim öğretmenleri, Özel Eğitim Stajyerleri, veliler ve özel eğitim öğrencilerinin katıldığı pasta kesimi yapıldı.Bu güzel etkinlik hatıra fotoğrafı çekilmesiyle sona erdi.